OPERA Nr. 4, 2020

Innehåll

Numret innehåller, förutom recensioner av böcker, cd-, dvd-inspelningar och Trollflöjten i Köpenhamn, intervjuer med tenoren Joakim Bäckström och operatonsättaren Rufus Wainwright.

Ledare

Kommer Tidskriften OPERA att överleva coronapandemin? Den frågan är berättigad. I förra numret vädjade vi till prenumeranter och läsare att stödja OPERA ekonomiskt och vi är tacksamma för det stöd som vi har fått.

Porträtt och intervjuer

SMAKPROV

Sören Tranberg intervjuar Anders Wall i ett samtal som bland annat kom att handla om drivkrafter och hans filosofi kring entreprenör- och mecenatskap. Nästa år 40-årsjubilerar hans stiftelse och själv fyller han 90.

Ledare

Notiser

Aktuellt

Hur drabbar coronapandemin artister och agenturer? Många inom operavärlden har drabbats mycket hårt av pandemin. OPERA låter sex personer inom branschen berätta om sin situation utifrån olika perspektiv.

Föreställningar

Trollflöjten på Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Intervju

Tenoren Joachim Bäckström hade övergett drömmen om att bli stridsflygare och utbildade sig till flygingenjör innan han skolade om sig till operasångare vid 32 års ålder. Nu har han etablerat sig som en av Sveriges främsta tenorer. För OPERA berättar han bland annat om mötet med Wagner och tiden som cover på Metropolitan i New York.

Fokus

Bodil Hasselgren har träffat den kanadensiske singer-song-writern Rufus Wainwright, vars opera Prima Donna får Nordenpremiär den 10 oktober på Kungliga Operan. Wainwright berättar hur man som popartist tar sig in i operavärlden.

Porträtt

Sören Tranberg har samtalat med Anders Wall om hans drivkrafter och filosofi kring entreprenör- och mecenatskap. Det är Anders Walls sätt att visa tacksamhet för det stöd som han själv fick som ung.

Boknytt

Ingela Tägil: Näktergalen – en biografi över Jenny Lind, Jan Hammarlund: Hjördis Schymberg – sågverksjäntan som blev hovsångerska och Dag Hedman: Politik och underhållning – nedslag i 1600-talslibrettots historia och formvärld.

In Memoriam

Edith Thallaug, Gabriella Tucci, Nicolas Joël och Hanna Hedman.

Nytt på cd

Vogler: Gustaf Adolf och Ebba Brahe, Spontini: Olimpie, Auger: La Sirène, Verdi: Attila, Massenet: Don César de Bazan, Henze: Der Prinz von Homburg och Eötvös: Tre systrar.

Nytt på dvd

Landi: La morte d ́Orfeo, Händel: Xerxes, Purcell: King Arthur, Mozart: Enleveringen ur seraljen, Paër: Agnese, Verdi: Simon Boccanegra, Zemlinsky: Der Zwerg och Stravinskijs Rucklarens väg.

Kalender

Die Schweigsame Frau

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 3, 2022

OPERA Nr. 2, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 3, 2021

OPERA Nr. 2, 2021

OPERA Nr. 1, 2021