OPERA Nr. 3, 2021

Innehåll

Tre nya operachefer intervjuas: Folkoperans Tobias Theorell, Norrlandsoperans Dan Turdén och Anna Karinsdotter på Drottningholms Slottsteater. Vad har de för ambitioner och vad vill de förverkliga på sina scener?

Ledare

Nu hoppas vi att scenkonsten ska kunna öppna igen. Kanske kommer några svenska sommarscener spela opera. Om så blir fallet, då recenseras de i vårt höstnummer. Likaså om vi får pressbiljetter till festspelen i München och Bayreuth.

Nytt på cd

SMAKPROV

Det bästa på albumet är avslutningen med Richard Wagners Wesendonck-Lieder, där Lise Davidsen verkligen tolkar texten och får fram fina uttryck. Särskilt ska hennes framförande av ”Im Treibhaus” och ”Schmerzen” framhållas, som musikaliskt ju också är förstudier till Tristan och Isolde.

Ledare

Notiser

Spelåret 2021/22

Göteborgsoperan, Malmö Opera, Wermland Opera och Det Kongelige Teater i Köpenhamn.

Föreställningar

Peter Grimes på Teatro Real i Madrid.

Intervju

Tre nya operachefer intervjuas: Folkoperans Tobias Theorell, Norrlandsoperans Dan Turdén och Anna Karinsdotter på Drottningholms Slottsteater. Vad har de för ambitioner och vad vill de förverkliga på sina scener?

Aktuellt

Louise Fauvelle har intervjuat kompositören Tebogo Monnakgotla och librettisten Kerstin Perski inför uruppförandet av deras opera Zebran på Vadstena-Akademien i sommar. Skaparduon berättar om utanförskap, dolda fördomar och dråpliga situationer.

Fokus

Vad har hänt med Kungliga Operans ombyggnadsplaner? Varför kommer aldrig ombyggnaden i gång som planerat? Är det inte bättre att bygga ett nytt operahus? Detta försöker Claes Wahlin reda ut.

Porträtt

Louise Fauvelle har träffat den internationellt verksamme tenoren Daniel Johansson, som i en öppenhjärtig intervju bland annat berättar om hårdrocksåren, sommarfestivaler och om att kombinera karriären med ett familjeliv.

Special

Har Sveriges Television en ny programpolitik när det gäller operaföreställningar på bästa sändningstid på lördagskvällarna? Är det en omläggning av programpolitiken? OPERAs Ingvar von Malmborg har intervjuat ansvariga på SVT …

In memoriam

Christa Ludwig och Jevgenij Nesterenko.

Nytt på cd

Lise Davidsen samt Monteverdi: Odysseus återkomst och L´Orfeo.

Nytt på dvd

Gluck: Alceste och Mozart: Idomeneo

Kalender

Krönika

Numrets gästkrönikör är operasångaren Joa Helgesson, som tillsammans med mezzosopranen Charlotte Hellekant våren 2020 satte igång arbetet med en omfattande kartläggning av de svenska operasångarnas villkor. Resultatet av undersökningen är nerslående.

Die schweigsame Frau

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 2. 2024

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 3, 2022

OPERA Nr. 2, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 2, 2021

OPERA Nr. 1, 2021