OPERA Nr. 3, 2022

Innehåll

I sommarnumret uppmärksammar vi bland annat regissören och operachefen Göran Genteles gärning. Vi ger er även inblickar om Lars Johan Werle och operan Tintomaras tillkomst inför sommarens produktion på Läckö.

Ledare

Frågan om ett nytt operahus i Stockholm har aktualiserats igen efter att förra finansminstern Magdalena Andersson satte stopp för projektet Ny Opera i Operan, den renovering och utbyggnad som anslogs 2013.

Recensioner

SMAKPROV

Göteborgsoperan storsatsade under våren på italiensk 1800-talsopera: först ut var Giuseppe Verdis odödliga Rigoletto och sedan Gaetano Donizettis buffa Viva la mamma. Den senare är Claes Erikssons debut som operaregissör.

Ledare

Notiser

Spelåret 2022/23

Norrlandsoperan, Den Norske Opera, Finlands nationalopera, Wiener Staatsoper och Det Kongelige Teater.

Aktuellt

I sommar spelas Tintomara på Läckö slott och här ger oss litteraturvetaren Åsa Mälhammar inblickar i Carl Jonas Love Almqvists litterära förlaga. Sören Tranberg skriver om operatonsättaren Lars Johan Werle och om Tintomaras tillkomst.

Special

OPERA uppmärksammar att det är 50 år sedan regissören och operachefen Göran Gentele omkom i en trafikolycka på Sardinen. Vi beskriver hans gärning. Regissören Ann-Margret Pettersson minns honom.

Krönika

Ingvar von Malmborg funderar över hur vi ska handskas med det ryska kulturarvet.

Fokus

Sara Norrback Carlsson har intervjuat Tove Dahlberg som forskar om genus, gestaltningsnormer och konstnärligt handlingsutrymme; samtidigt reflekterar över operasångarnas outnyttjade resurser.

Intervju

Louise Fauvelle har intervjuat en av våra nya svenska internationella stjärnskott, sopranen Cornelia Beskow, som talar bland annat om perfektionism, akrobatiska sexscener och systerskap.

Essä

Claes Wahlin berättar om Antonio Vivaldis gömda och glömda partitur. Det är en slingrig väg genom historien.

Föreställningar

Göteborgsoperan x 2, Folkoperan, Wermland Opera och Det Kongelige Teater x 2.

In memoriam

Teresa Berganza, Antonietta Stella, Ezio Frigerio, Bengt Gustafsson, Birgit Nordin, Philippe Boesmans, Renate Holm, Barbro Eberan och Harrison Birtwistle.

Boknytt

Ingvar von Malmborg skriver tankeväckande om Anders Carlbergs bok Toner och Terror – Musik och politik i Hitlers Europa.

Nytt på cd

Miss Julie och Rivales.

Nytt på dvd

Siberia, Iris (cd), Riddar Blåskägg och L´Étoile.

Kalender

Die schweigsame Frau

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 2. 2024

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 2, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 3, 2021

OPERA Nr. 2, 2021

OPERA Nr. 1, 2021