Ledare

Ledare – Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 3, 2022

Sören Tranberg. Foto: Nadja Sjöström

Att Stockholm saknar ett nytt och modernt operahus …

… det vet vi. Frågan om ett nytt operahus har aktualiserats igen efter att förra finansminstern, vår nuvarande statsminister, Magdalena Andersson, satte stopp för projektet Ny Opera i Operan, den renovering och utbyggnad som den dåvarande alliansregeringen 2013 anslog med två miljarder i indexuppräknade kronor. Statens fastighetsverk fick hösten 2020 i uppdrag att utreda ett så kallat nollalternativ, främst en omfattande renovering av ventilationssystemet. Inga nya ytor skulle tillkomma, utan befintliga skulle i stället försvinna. Det här uppdraget kom från finansdepartementet, inte från kulturdepartementet. På detta har Kungliga Operan svarat och att situationen inte på något sätt har förbättrats.

SR P1:s Kulturnytt tog upp problemet flera gånger under vintern och våren, där bland andra Operans avgående vd och konstnärliga chef Birgitta Svendén intervjuades. Hon har tröttnat på de långdragna turerna och att regeringen inte beslutat om en utbyggnad av det befintliga huset. Svendén förordar en sådan rakt in mot Kungsträdgården. Hon har nästan under hela sin chefstid ratat förslagen om ett nytt operahus. Dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) bakband Svendén när de sköt till det två miljarderna för ombyggnad och det är nio år sedan. Blir det ett nej till utbyggnadsprojektet då kan Svendén tänka ta upp frågan om ett nybygge.

Frågan om ett nytt operahus väcktes när Leif Pagrodsky (S) var kulturminister och det fick Operans dåvarande vd Anders Franzén att ställa sig positiv till saken. Då såg det lovande ut. Nu säger kulturminster Jeanette Gustafsdotter att alla förslag ligger på bordet. Och hon öppnar för att bygga en helt ny opera eller renovera nationalscenen vid Gustav Adolfs torg, men först måste man titta på alla alternativ innan ett beslut kan tas. Vi måste ta ett helhetsgrepp, säger hon. Långbänk, min kommentar.

Moderaternas kulturpolitiska talesperson Kristina Axén Olin tycker att det behövs en överenskommelse över partigränserna för att säkra Operans framtid. Hon är kritisk till hur regeringen har skött frågan och att inget beslut har fattats. För varje vecka som går blir läget än mer akut med fasadputs och stenar som ramlar ner från det nuvarande operahuset plus att det regnar in i byggnaden.

Jag minns den stormiga och infekterade debatten om ett nytt operahus i Göteborg på 1970-talet. Det såg länge mörkt ut, men så fanns det framsynta personer som kommunalrådet Göran Johansson och dåvarande kulturministern Bengt Göransson, båda (S), som fick till en övergripande lösning så att ett nytt operahus kunde projekteras och byggas vid Packhuskajen. Göran Johansson var inte primärt intresserad av opera. Men han såg vilken utvecklingspotential det låg med ett nytt operahus för både staden Göteborg och Västra Götalandsregionen.

Sådana visionärer finns inte nu – varken på riksplanet eller i Stockholms stad. Personligen hoppas jag att de nya cheferna på Kungliga Operan tar frågan om ett nytt operahus på största allvar. Att höra Birgitta Svendén i Kulturnytt än en gång bara se alla svårigheter som ett nybygge innebär är inte konstruktivt. Nu har åren runnit iväg och det har också sinkat planerna för ett nybyggt operahus.

Mitt förslag är att man realiserar förslaget om Masthamnsoperan nedanför Fåfängan på Södermalm. Det skulle kunna ingå som ett kulturcluster med Fotografiska som är beläget i närheten vid vattnet utmed Stadsgårdshamnen.

Med tillönskan om en fin operasommar!

SÖREN TRANBERG

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Fler Ledare från OPERA

Ledare

20 februari 2024

Repertoarhål
Hur ofta spelas inte verk ur standardrepertoarens tio-i-topplista på de svenska operahusen. Mest traditionellt var väl Kungliga Operans 250-årsjubileum i form av idel repriser av sådana verk.

Läs mer

Ledare

26 november 2023

Är kritiker ett utdöende släkte?
En av OPERAs kritiker frågade mig varför dagspressen inte recenserar urpremiärer eller Sverigepremiärer av operaverk längre. Ekonomin och jakten på "klick" går ut över scenkonstbevakningen. Har fördjupad kulturjournalistik någon framtid?

Läs mer

Ledare

11 september 2023

Kulturen i Norrköping får stryka på foten...
Redan för ett år sedan skrev jag om vad de politiska partierna vill med kulturen. Då pekade jag ut Sverigedemokraterna som bland annat i Västerbotten ville skära ner på skattepengar som går till kulturen, till exempel till Norrlandsoperan. Nu rasar en het debatt om hur man vill slakta kulturlivet i Norrköping.

Läs mer

Ledare

25 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga chef
Den lite överraskande nyheten kom i början av juni och det är bara att gratulera Malmö Opera till förvärvet. Personligen tycker jag det är bra att det blev en svensk chef med insikter om det svenska opera- och musiklivet. Trenden att importera utländska operachefer till svenska scener har inte varit alldeles idealisk.

Läs mer

Ledare

19 april 2023

I Bergen bygger man ett operahus!
Det har redan avsatts drygt två miljarder norska kronor till bygget. I Norge finns det politisk enighet, medan det nu i Stockholm ska utredas för tredje gången om att ta fram ett renoveringsförslag för nationalscenen vid Gustaf Adolfs torg.

Läs mer

Ledare

21 februari 2023

Opera- och musiklivet sitter hårt åt ...
En svensk långbänk är frågan om Kungliga Operans ombyggnad. Även Folkteatern i Göteborg och Blåsarsymfonikernas hemvist, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm, hotas av vräkning.

Läs mer

Ledare

22 november 2022

Repertoarnivellering?
Oper Frankfurt har för sjätte gången utsetts till ”Opernhaus des Jahres” av det tyska operamagasinet Opernwelt. Här kan man tala om spännande repertoar.

Läs mer

Ledare

13 september 2022

Gör krisen att publikunderlaget sviktar?
Jag var i somras på tre svenska operapremiärer och där var publiken fulltalig. Längtan efter levande scenkonst är mycket stor efter det långa avbräcket under coronapandemin. Operapubliken fyllde salongerna i våras medan teaterinstitutionerna hade det desto svårare.

Läs mer

Ledare

19 april 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 2, 2022
Världsläget har förändrats radikalt. Rysslands aggressiva invasion av Ukraina är ett mycket grovt brott mot folkrätten. Men skall ryska artister som inte har med kriget att göra behöva lida konsekvenserna?

Läs mer

Ledare

18 februari 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 1, 2022
Uruppförandet av Mats Larssons Gothes och Susanne Markos opera Löftet är en berättelse om Förintelsen. Den historien som måste berättas åter och återigen. Men hur fungerar ämnet som opera?

Läs mer

Ledare

21 november 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 5, 2021
Nu öppnade äntligen scenkonsten utan några publikbegränsningar den 29 september och det är det här tjocka julnumret ett bra exempel på. Inte minst den digra bevakningen av föreställningar från Umeå till Zürich. Nu är vi igång igen!

Läs mer

Ledare

18 september 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 4, 2021
Efter en sommar med mer generösa publikbegränsningar kom den 7 september så glädjebeskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att man får spela för fulla salonger igen från och med den 29 september.

Läs mer

Ledare

22 juni 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 3, 2021
Nu hoppas vi att scenkonsten ska kunna öppna igen. Kanske kommer några svenska sommarscener spela opera. Om så blir fallet, då recenseras de i vårt höstnummer. Likaså om vi får pressbiljetter till festspelen i München och Bayreuth.

Läs mer

Ledare

20 april 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 2, 2021
Nu har OPERA arbetat fram en modern hemsida som är både informativ och hanterbar. Ta en titt och anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller varför inte teckna en prenumeration på OPERA om du inte redan är prenumerant.

Läs mer

Ledare

23 februari 2021

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 1, 2021
Nya operachefer har utsetts - den kanadensiske operaregissören Michael Cavanagh blir konstnärlig chef på Kungliga Operan till sommaren, och Norrlandsoperan har rekryterat regissören Dan Turdén som ny operachef.

Läs mer

Ledare

20 november 2020

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 5, 2020
Tack kära läsare för ert ekonomiska stöd! OPERA är oerhört tacksam för det ekonomiska stöd som våra prenumeranter har bistått oss med under sommaren och hösten. Genom er välvilja har det varit möjligt att producera årets sista nummer. Ett stort tack!

Läs mer