Nyheter

Francesco Corti ny musikchef på Drottningholms Slottsteater

Francesco Corti.

Cembalisten och dirigenten Francesco Corti tillträder som musikchef den 1 januari 2023. Tillsammans med teaterchefen Anna Karinsdotter kommer han att leda teaterns konstnärliga utveckling.
– Francesco Corti är stark i sitt konstnärskap och en god ledare. Han har en mycket stor förankring i den tidiga musiken och ett rikt nätverk. Vi delar visioner och jag ser väldigt mycket fram emot vårt samarbete, säger Anna Karinsdotter.

Francesco Corti får ett treårigt förordnande som musikchef på Drottningholms Slottsteater. Han dirigerade förra årets hyllade iscensättning av Agrippina och ser fram emot att få arbeta med framtida repertoar och orkesterutveckling.

– Jag slogs av entusiasmen i orkestern under Agrippina. Teamet på Drottningholm har en massa energi och idéer och viktigast av allt, de vill testa nya kreativa vägar. Jag är hedrad och stolt över att bli en del av teamet och jag ser fram emot att utveckla nya projekt för den här magiska platsen.

Det går att uppleva Francesco Corti som dirigent med Drottningholms Slottsteaters orkester redan i sommar. Han dirigerar Salle des Machines – en jubileumskväll den 19 augusti och redan den 14–16 juli visas en filmad version av förra årets hyllade iscensättning av Agrippina på storskärm i slottsparken.

Om Francesco Corti:

  • Cembalist, organist, spelar hammarklaver och dirigerar.
  • Repertoar från tidig renässans till samtida musik, med huvudfokus på barock och den klassiska perioden.
  • Dirigerar regelbundet orkestrar som Les Musiciens du Louvre och Il Pomo d’Oro.
  • Har gjort många cd-inspelningar som dirigent, solist och kammarmusiker. Den senaste inspelningen, med musik av Bach och Händel har tilldelats rikligt med priser.
  • Undervisar sedan 2016 i cembalo och basso continuo vid Schola Cantorum Basiliensis i Basel, ett av världens ledande musikinstitut för tidig musik.
Fler Nyheter från OPERA