OPERA Nr. 3, 2020

Innehåll

Numret innehåller information om spelåret 20/21, en sammanställning av hur sommarens operafestivaler har påverkats av coronapandemin och en intervju med den framgångsrike tyske barytonen Johannes Martin Kränzle.

Ledare

Coronapandemin slår hårt mot operalivet och kulturlivet i stort. Även Tidskriften OPERA har drabbats av bortfallna annonsintäkter och ber om våra läsares stöd!

Kommande säsong

Under våren har alla operahus ställt in sina verksamheter. Gradvis har nu många europeiska länder släppt på restriktioner och karantänsbestämmelser. Men trots det blir merparten av sommarens operaevenemang ändå inte av.

Ledare

Notiser

Spelåret 20/21

Malmö Opera, Wermland Opera, Wiener Staatsoper, Finlands Nationalopera och Köpenhamnsoperan.

Intervju

Sören Tranberg har intervjuat den framgångsrike tyske barytonen Johannes Martin Kränzle, som har varit verksam i drygt 30 år och har 120 roller i bagaget. Men mitt i karriären drabbades han av en mycket allvarlig sjukdom där överlevnadschanserna var små, fast mot alla odds kom han tillbaka efter 18 månader och stod åter på scen.

Aktuellt

OPERA har sammanställt inställda sommarverksamheter och operafestivaler såväl i Sverige som utomlands. Några internationella festivaler kommer dock att spela i sommar, bl.a. Salzburgfestspelen och ett par italienska sommaroperor. Vi undersöker också vad coronakrisen ställer till med rent ekonomiskt, vilket kan få långtgående följder för kommande säsonger.

Reportage

Ingvar von Malmborg har tagit pulsen på Stuttgartoperan. Den stora frågan i staden gäller renoveringen av operahuset – en diskussion som har pågått i 20 år. Men nu hoppas man på ett beslut. Staatsoper Stuttgart har fått många konstnärliga utmärkelser de senaste åren och man räknas som ett av Tysklands mest innovativa operahus.

Boknytt

Musik & politik och I fjärran hörs ett ljud – slagverkaren i operans mörkaste hörn.

In Memoriam

Kerstin Meyer, Mathias Clason, Malin Gjörup, Berith Bohm, Lars Billengren, Dieter Schlee, Arlene Saunders, Hertha Töpper, Rosalind Elias, Peter Jonas, Gabriel Bacquier och Mady Mesplé.

Nytt på cd

Luisa Miller, I due Foscari, La fiera di Venezia, Sigismondo, Le Metarmorfosi di Pasquale och Verdis Otello.

Nytt på dvd

Hamlet, Valkyrian, Den flygande holländaren och Beatrice Cenci.

Kalender

Die schweigsame Frau

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 2. 2024

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 3, 2022

OPERA Nr. 2, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 3, 2021

OPERA Nr. 2, 2021