Kommande säsong

Inställda operafestivaler och sommarverksamheter

Confidencen

Under våren har alla operahus ställt in sina verksamheter. Gradvis har nu många europeiska länder släppt på restriktioner och karantänsbestämmelser. Men trots det blir merparten av sommarens operaevenemang ändå inte av eftersom osäkerheten om framtiden varit stor och festivaler och sommar- uppsättningar kräver omsorgsfull planering och marknadsföring.

Merparten av svenska sommaroperor brukar spelas i juli och augusti, och de nya rekommenderade reserestriktionerna inom Sverige gäller fr.o.m. den 13 juni. Dessutom får bara ett begränsat antal friska människor träffas på samma plats samtidigt. Därför har detta lett till ett tvärstopp för opera i sommar. Vilket i sin tur leder till en lång rad problem för arrangörerna liksom för turistindustrin, inte bara i år utan även de kommande åren.

Här går OPERA igenom svenska sommarverksamheter och europeiska festivaler. Vi listar de scener där man tidigt dragit ner rullgardinen, liksom några få glädjande ljuspunkter. Det gäller ett par festivaler i Österrike och Italien som faktiskt beräknas äga rum – antagligen i nerskuret skick.

Den som planerar att åka bör hela tiden hålla sig uppdaterad, förändringar kan ske hastigt.

Drottningholms Slottsteater. Foto: Tove Falk Olsson

Operasommar i Sverige

Drottningholms Slottsteater ger normalt två uppsättningar varje sommarsäsong. Men i år är föreställningarna inställda till och med augusti. ”Med tungt hjärta”, suckar vd:n och teaterchefen Sofi Lerström.

Händels opera seria Agrippina, komponerad till karnevalen i Venedig 1710, spelas i stället den 7–21 augusti 2021. Ansvariga för uppsättningen är Staffan Valdemar Holm och Bente Lykke Møller. Titelrollen sjungs av Ann Hallenberg, som är Artist in Residence på Drottningholm. Den 24–30 maj ges barnföreställningen Skönheten och Odjuret, efter André Grétrys på sin tid populära opera Zémire och Azor från 1771.

Utställningen The Queen of Prints av den svenska designern maxjenny! visas däremot mellan den 19 september och 11 oktober i Déjeunersalongen. Motiven är från rokokoteatern och dess miljöer.

Operakompaniet Kamraterna skulle den 17 juni haft Sverigepremiär på Philip Glass dansopera De förskräckliga barnen (Les Enfants Terribles), som vanligt på Årsta Teater i södra Stockholm. Styrelsen har dock beslutat att flytta hela uppsättningen till sommaren 2021.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att endast 50 personer ska vistas samtidigt i en salong, vilket skulle inneburit en publik på högst 40 personer, inräknat de medverkande. Kamraterna har inte ansett det artistiskt eller ekonomiskt försvarbart att spela för en sådan liten publik. Däremot har Kamraterna planerat en höstproduktion, hemlig än så länge, premiär i november 2020.

Vadstena-Akademien har flyttat urpremiären på den nyskrivna operan Zebran till sommaren 2021. Utgångspunkten är två män som flytt sina respektive hemländer på grund av sin sexuella läggning. Musiken är komponerad av Tebogo Monnakgotla, tidigare huskompositör på P2, och för librettot står Kerstin Perski. Båda har erfarenheter av föräldrar som tvingats fly. Zebran är Vadstena-Akademiens trettiosjunde beställningsverk sedan starten 1964.

”Det är så klart väldigt trist, men tyvärr ett absolut nödvändigt beslut”, säger Nils Spangenberg, vd och konstnärlig ledare.

Kammarmusik-Akademien fullföljs däremot och de ska försöka genomföra konserter och då följa Folkhälsomyndighetens rekom- mendationer för medverkande och publik. En utställning om Vadstena-Akademiens historia öppnar på Vadstena slott den 1 juli.

Vadstena-akademin, Vadstena Gamla Teater. Foto: Peter Holgersson AB

Programmet för Confidencen Opera & Music Festival 2020 är helt förändrat i år. De planerade verken flyttas till sommaren 2021. Det gäller uppsättningarna av Venus & Adonis och Dido & Aeneas, utifrån en berättelse ur Ovidius Metamorfoser, liksom Henry Purcells hyllningskantat Hail! Bright Cecilia – Ode to St. Cecilia.

I augusti ges resten av festivalprogrammet i koncentrerad form mellan den 13 och 16 augusti på Confidencen. Inom festivalens ram har den konstnärlige ledaren Olof Boman instiftat en akademi för unga sångare som vill fördjupa sig i barockens stilideal. De fyra utvalda ska nästa sommar medverka i Purcells hyllningskantat.

Från Opera på Skäret kommer samma besked som från övrig svensk sommaropera. Turandot är flyttad till nästa sommar och alla biljetter är automatiskt ombokade.

Virusepidemin kommer olägligt för denna operaverksamhet i Bergslagen, som sedan 2004 spelat i ett ombyggt rödmålat virkes- magasin vid sjön Ljusnarens strand. Planen var att nu försöka lansera sig internationellt och till Turandot fanns två sångarlag av hög kvalitet.

Redan i april beslöt de ansvariga på Läckö slott, på Kållandsö vid Vänern utanför Lidköping, att inte genomföra den årliga operafestivalen till sommaren. Iscensättningen av Lars Johan Werles Tintomara spelas i stället i juli 2021 med i stort sett samma medverkande.

”Vår publik ska känna sig trygg i nuet – och välkommen i framtiden. Vår glädje ska inte vara någon annans oro”, menar den konstnärliga ledaren Catarina Gnosspelius.

I slutet av juli i år sker ett förprojekt där 30 sångare och musiker repeterar verket i Lidköping. Om restriktionerna mildras framförs Tintomara konsertant på Läckö slotts borggård i sommar. Planer finns på att ge digitala liveutsändningar av operan i konsertform – eller att göra digitala inspelningar för allmänheten.

Vattnäs Konsertlada

Nu i juli skulle Vattnäs Konsertlada ha gett fyra föreställningar av den nyskrivna operan Im Treibhaus komponerad av Staffan Storm med libretto på tyska av Ebba Witt-Brattström. Verket handlar om förhållandet mellan Richard Wagner och Mathilde Wesendonck, en relation som blev ett bärande skäl till att Wagner komponerade Tristan och Isolde.

Denna intressanta operahändelse äger i stället rum sommaren 2021 med samma solister. Vattnäs Konsertlada, vid Orsasjön i Dalarna, tar 300 personer. Alltihop startades som ett privat initiativ av sångarparet Anna Larsson och Göran Eliasson för tio år sedan, men i dag finns starka sponsorer och stöd av alla berörda offentliga instanser.

Kungliga Operan har tagit beslut om att ställa in samtliga operaevenemang i Stockholm och på andra ställen i sommar. Varje augusti brukar Kungliga Operan vara en aktiv och uppskattad medverkande på Stockholms kulturfestival, men i år blir det ingen festival.

Fler Kommande säsong från OPERA