OPERA Nr. 2, 2020

Innehåll

Numret innehåller information om spelåret 20/21, en intervju med Göteborgsoperans nye konstnärlige chef, tyske Henning Ruhe och en översikt av coronapandemins påverkan på våra svenska operahus.

Ledare

Ur led är tiden... All scenkonstverksamhet i de svenska operahusen är inställd resten av vårsäsongen. Vi informerar ändå – i hopp om att läget ska stabiliseras – om vad som kommer att spelas nästa säsong.

Fördjupningar

SMAKPROV

Hur har de svenska operahusen drabbats av den plötsliga coronakrisen? Vi lät frågan gå vidare till cheferna på de sex svenska operahusen.

Ledare

Notiser

Stipendiater

Helgi Reynisson, Daumants Liepinš, Fabian Düberg och Madeleine Allsop.

Spelåret 20/21

Kungliga Operan, Göteborgsoperan, Folkoperan och Norrlandsoperan i Umeå.

Aktuellt

Operahusens finansiering i coronatider. Att producera operauppsättningar är dyrt, det kräver en omfattande logistik och flera års planering. Hur ser framtiden ut? OPERA lät frågan gå vidare till cheferna på de sex svenska operahusen.

Föreställningar

Den Norske Opera & Ballett (Oslo), Folkoperan, 2 x Det Kongelige Teater (Köpenhamn), Staatsoper Unter den Linden (Berlin), Opéra-Comique (Paris), Palais Garnier (Paris) och Staatsoper Stuttgart.

Intervju

Sören Tranberg intervjuar Göteborgsoperans nye konstnärlige chef, tyske Henning Ruhe, och det blev ett samtal som bl.a. kom att handla Ruhes målsättningar med sitt arbete i Göteborg.

Fokus

OPERAs Louise Fauvelle intervjuar Anna Linden, som är sufflös på Kungliga Operan, ett samtal som tar upp kvinnlig intuition och språklig stilkonst. Sufflösen jobbar i det fördolda men är oerhört viktig för sångarna och deras prestationer. Intervjun gjordes i Paris innan coronakrisen slog till.

Boknytt

Hjertet brast i toner – med H.C. Andersen i operaen.

In Memoriam

Margareta Hallin, Mirella Freni, Knut Hendriksen, Nadežda Kniplova, Elisabeth Walin, Nello Santi, Krzysztof Penderecki och Terrence McNally.

Nytt på cd

Elin Rombo, Sabina Bisholt, Hanna-Elisabeth Müller, Leonore och Valkyrian.

Nytt på dvd

Friskytten och Från de dödas hus.

Läsarinlägg

Scenografen Lars-Åke Thessman minns sin kollega, regissören Knut Hendriksen.

Die schweigsame Frau

 

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 2. 2024

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 3, 2022

OPERA Nr. 2, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 3, 2021

OPERA Nr. 2, 2021