OPERA Nr. 2, 2021

Innehåll

Louise Fauvelle har intervjuat grundarna av gruppen Öppna salongerna och OPERAs nya medarbetare Sara Norrback Carlsson har intervjuat sopranen Johanna Wallroth, som är engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio.

Ledare

Nu har OPERA arbetat fram en modern hemsida som är både informativ och hanterbar. Ta en titt och anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller varför inte teckna en prenumeration på OPERA om du inte redan är prenumerant.

Recensioner

SMAKPROV

Att få sträckkolla Siegfried halvliggande i soffan visade sig vara en synnerligen angenäm upplevelse. Nu väntar vi bara på nästa avsnitt som vi ändå vill uppleva på plats. Kommer den stackars guldpojken äntligen att bli fri?

Ledare

Notiser

Aktuellt

Öppna salongerna började i höstas som en manifestation för att få i gång landets teaterscener på ett smittsäkert sätt. Gruppen har 11 000 följare på Facebook och den har utvecklats till en kommunikationskanal mellan landets kulturarbetare och ansvariga politiker. OPERAs Louise Fauvelle har intervjuat de fyra grundarna.

Föreställningar

Wagners Siegfried digitalt från Göteborgsoperan.

Porträtt

OPERAs nya medarbetare Sara Norrback Carlsson har intervjuat sopranen Johanna Wallroth, som är engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio. Hon har redan sjungit ett flertal roller i ett av världens mest prestigefyllda operahus.

Special

Hur ser det norska operalandskapet ut? Sören Tranberg har samtalat med föreningen OperaNorges styrelseordförande Nicolai Riise och dess administrativa ledare Kari Eikli. I denna förening ingår bl.a. Norges fem regions- och sex distriktsoperor. Vad prioriterar man i Norge?

Historik

Forsell versus Peterson-Berger. Operasångaren John Forsell och kompositören Wilhelm Peterson-Berger skulle kring sekelskiftet 1900 komma i en hel del bråk med varandra. Konflikterna, som bland annat innebar handgemäng och rättegång, uppmärksammades av den tidens press och stimulerade också skämttecknare till flitig produktion. Om detta berättar Ulf Hamilton.

In memoriam

James Levine, Renée Doria, Stefan Mikisch och Friedrich Meyer-Oertel.

Krönika

Återuppståendelse för Jussi Björlingmuseet? Göran Forsling skriver att det ser gynnsamt ut för museet. Han går också igenom alla märkliga turer med Borlänge kommun.

Nytt på cd

Heise: Drot og marsk, Lully: Armide och Armide 1778, Gluck: Demofoonte, Bartók: Riddar Blåskäggs borg, Verdiarior med Ludovic Tézier, Händel: Semele, Britten: Peter Grimes och Strauss: Ariadne på Naxos.

Nytt på dvd

Beethoven: Leonore (1805 års version) och Fidelio (1806 års version), Weinberger: Frühlingsstürme samt Melani: L’Empio punito.

Kalender

Die schweigsame Frau

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 2. 2024

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 3, 2022

OPERA Nr. 2, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 3, 2021

OPERA Nr. 1, 2021