Ledare

Ledare – Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 2, 2021

Sören Tranberg. Foto: Anna-Lena Ahlström.

Upptäck OPERAs nya hemsida!

Nu har OPERA arbetat fram en modern hemsida (www.tidskriftenopera.se) som är både informativ och hanterbar. Ta en titt och anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller varför inte teckna en prenumeration på OPERA om du inte redan är prenumerant. Det kan du göra både digitalt (se sidan 33) eller i pappers-form. OPERA utkommer även i fortsättningen med fem nummer per år. Vi kommer regelbundet att lägga ut notiser och nyheter mellan våra utgåvor. Vi vill genom vår nya hemsida skapa en bättre närvaro och därmed få en vidare spridning och respons. OPERA finns på Facebook sedan 2009 och nu även på Instagram.

Det är Staffan Liljas som har skapat hemsidan. Han är också styrelseledamot i Tidskriften OPERA ekonomisk förening. I en arbetsgrupp under ledning av honom har Paulina Pfeiffer och Sören Tranberg ingått och tillsammans har vi fått hemsidan på plats. Ett jättestort tack för en ovärderlig arbetsinsats, Staffan!

I början av februari handledde jag under två veckor en journaliststudent från Södertörns högskola, Sara Norrback Carlsson. Det slog så väl ut att Sara debuterar som skribent redan i det här numret, där hon har intervjuat vår senaste i raden av internationella sångare, Johanna Wallroth, som nu är engagerad vid Wiener Staatsopers Opernstudio. Sara ingår nu också i vår redaktion och i sommarnumret följer ytterligare intervjuer som hon har gjort. Välkommen Sara!

Våra läsare kommer ibland med reaktioner kring vad vi skriver, och från Göteborg kom ett viktigt mejl från en mångårig prenumerant som hade synpunkter på graden i våra bok-, cd- och dvd-recensioner. Han tyckte att det var för små bokstäver, brist på svärta och att papprets blankhet gjorde att det blev lite svårläst. Nu har vi tagit till oss av kritiken och ändrat punktstorleken för att öka läsbarheten. Tack för en mycket viktig synpunkt!

Då nästan all föreställningsverksamhet ligger nere under pandemin försöker vi vara aktuella genom att belysa Facebookgruppen Öppna salongerna, som har utvecklats till en kommunikationskanal mellan landets kulturarbetare och ansvariga politiker. Mer om detta finner du i det här numret, där Louise Fauvelle har intervjuat initiativtagarna.

Hur ser det norska operalandskapet ut? Det har OPERAs chefredaktör försökt utröna genom att samtala med två ledande personer i föreningen OperaNorge. I numrets krönika skriver Göran Forsling att det nedläggningshotade Jussi Björlingmuseet i Borlänge ser ut att gå en ny och gynnsam framtid till mötes, fast då i andra lokaler.

Vi kan bara hoppas att massvaccineringen ger resultat, så att livet kan återgå till det normala och att kulturlivet åter kan få blomstra. I bästa fall kommer OPERA att kunna bevaka svenska sommaroperor och operafestspelen i München i sommar om situationen tillåter. Låt oss hoppas.

Vi vill gärna få dina läsarsynpunkter – så mejla eller skriv till oss!

Med tillönskan om en fin vår!

SÖREN TRANBERG

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Fler Ledare från OPERA