Nyheter

Gustavo Dudamel blir chefsdirigent vid Opéra national de Paris

Gustavo Dudamel. Foto: Juliet Mignot
Den venzuelanske dirigenten Gustavo Dudamel (f. 1981) är sedan 1999 konstnärlig ledare för Simón Bolivar-ungdomsorkestern i Venezuela. Han vann 2004 Bamberger Symphonikers dirigenttävling till minne av Gustav Mahler. Dudamel var chefsdirigent för Göteborgs Symfoniker mellan 2007 och 2012. Han är musikalisk ledare för Los Angeles Philharmonic sedan 2009.
Dudamel har bland annat dirigerat Verdis Otello på Metropolitan i New York och Gran Teatre del Liceu i Barcelona. Första gången han dirigerade på Bastiljoperan var 2017 och därefter har samarbetet mellan orkestermusikerna och Dudamel fördjupats. Han tillträder sin tjänst i Paris den 1 augusti och kontraktet löper på sex år.
Sören Tranberg
Fler Nyheter från OPERA