Nyheter

Ellen Lamm ny konstnärlig ledare för Unga på Operan

Ellen Lamm blir konstnärlig ledare för Unga på Operan, Kungliga Operans avdelning för barn och unga. Lamm är ett välkänt namn inom scenkonst och hon har hittills regisserat ett fyrtiotal produktioner i Sverige. Som frilansregissör har hon varit verksam främst på Dramaten, men också på andra institutioner som Kulturhuset/Stockholms stadsteater, Sveriges Television och Kungliga Operan.
Ellen Lamm – som även har en bakgrund som dramaturg och skrivit flera dramatiseringar – tar vid efter Anna Karinsdotter som blir vd och konstnärlig ledare för Drottningholms Slottsteater.
För Unga på Operan har Ellen Lamm regisserat urpremiärerna av Den långa, långa resan och Orlando. På Kungliga Operan har hon regisserat urpremiären av Föreställningen, med musik av Sven-David Sandström, och Verdis La traviata.
Mycket uppmärksammad var Lamms Dramatenuppsättning av Det blåser på månen, efter Eric Linklaters barnbok. Hennes senaste regiuppdrag var Maj, efter Kristina Sandbergs romantrilogi, på Dramaten 2020, och Innan jorden blev rund vid Riksteatern 2021.
Unga på Operan har sedan 2009 arbetat med att öppna nya världar för ung publik. Varje år deltar cirka 50 000 barn och unga i verksamheten, vilket utgör 16 % av Operans besökare. Förutom produktioner bedriver Unga på Operan en mycket omfattande pedagogisk verksamhet.
Ellen Lamm börjar sin befattning som konstnärlig ledare för Unga på Operan den 1 augusti. Hon kommer att ingå i Operans ledningsgrupp och hennes förordnande är femårigt.
Fler Nyheter från OPERA