OPERA Nr. 2, 2022

Innehåll

I vårnumret rapporterar vi om Budapestoperans återinvigning. Intervjuer med upphovsmännen till Folkoperans uppsättning av Ålevangeliet samt Wermland Operas nye opera- och musikchef Kjell Englund. Vi uppmärksammar också att Molière fyller 400 i år.

Ledare

Världsläget har förändrats radikalt. Rysslands aggressiva invasion av Ukraina är ett mycket grovt brott mot folkrätten. Men skall ryska artister som inte har med kriget att göra behöva lida konsekvenserna?

Porträtt och intervjuer

SMAKPROV

Sören Tranberg har intervjuat Wermland Operas nytillträdde opera- och musikchef Kjell Englund, som vill satsa mer på operaverksamheten. Han vill begeistra och beröra sin publik och ser fram emot att ta Wermland Opera in i framtiden.

Ledare

Notiser

Spelåret 2022/23

Göteborgsoperan, Malmö Opera och Kungliga Operan.

Stipendiater

Josefine Mindus, Mathilda Bryngelsson och Johan Dalene.

Aktuellt

Patrik Svenssons Augustnominerade Ålevangeliet sätts upp på Folkoperan. För Louise Fauvelle berättar Stina Oscarson och Emmy Lindström om hur de har omvandlat succéboken till libretto och musik.

Special

Christofer Psilander var med vid återinvigningen av Budapestoperan, som har genomgått en omfattande ombyggnad och renovering. Han har undersökt hur beslutsgången gick till, vilka problemen var och – inte minst – hur blev resultatet?

Fokus

Bodil Hasselgren har träffat Sanna Colling som driver operaplattformen Sad Girls, som närmar sig opera genom popkulturens filter.

Intervju

Sören Tranberg har intervjuat Wermland Operas nytillträdde opera- och musikchef Kjell Englund, som vill satsa mer på operaverksamheten. Han vill begeistra och beröra sin publik.

Essä

Molière 400 år! Det uppmärksammar Claes Wahlin i sin essä. Firandet pågår för fullt i Frankrike, medan tystnaden i Sverige verkar närmast total, åtminstone hittills. Vi tar upp Molières samarbete med operatonsättarna Jean-Baptiste Lully och Marc-Antoine Charpentier.

Föreställningar

Göteborgsoperan, Folkoperan, Kungliga Operan, Malmö Opera x 2, Norrlandsoperan och Det Kongelige Teater.

In memoriam

Hans Neuenfels, Berit Hallén och Josephine Veasey.

Nytt på cd

L´île de rêve, Ô mon bel inconnu!, Lise Davidsen sjunger Grieg och Siegfried.

Nytt på dvd

Fidelio, Don Giovanni och Halka.

Kalender

Die schweigsame Frau

 
PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PDF

Du som prenumererar kan klicka till vänster för att läsa eller ladda ned hela numret som PDF.

PRENUMERERA!

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Prenumeranter kan lästa alla artiklar – låsta som olåsta. Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen, och om du vill starta en prenumeration klickar du knappen prenumerera.

Registrera dig här om du är prenumerant men inte har skapat ett konto än.

För att läsa allt detta, bli prenumerant!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Andra nummer av OPERA

OPERA Nr. 2. 2024

OPERA Nr. 1, 2024

OPERA Nr. 5, 2023

OPERA Nr. 4, 2023

OPERA Nr. 3, 2023

OPERA Nr. 2, 2023

OPERA Nr. 1, 2023

OPERA Nr 5, 2022

OPERA Nr. 4, 2022

OPERA Nr. 3, 2022

OPERA Nr. 1, 2022

OPERA Nr. 5, 2021

OPERA Nr. 4, 2021

OPERA Nr. 3, 2021

OPERA Nr. 2, 2021

OPERA Nr. 1, 2021