Ledare

Ledare – Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 2, 2022

Sören Tranberg. Foto: Nadja Sjöström

Ryska artister i karantän

Tre dagar efter att OPERAs februarinummer utkom har världsläget förändrats radikalt. Rysslands aggressiva invasion av Ukraina är ett mycket grovt brott mot folkrätten. Här har en stormakt invaderat en suverän stat och målet är att kuva och få kontroll över hela landet. Ukrainarna har stått emot övermakten på ett beundransvärt sätt och Ryssland med sin militära överlägsenhet har kört fast i sin offensiv. Denna invasion är fullständigt oacceptabel, för att inte tala om civilbefolkningens lidande, och inte värdigt i en civiliserad värld på 2000-talet.

Redan som barn blev jag medveten om och intresserad av världspolitiken och 1968 var ett märkesår. Samma dag som Warszawapakten invaderade Tjeckoslovakien började jag i småskolan och av min första skoldag minns jag ingenting. Samma vår och sommar hade både Martin Luther King och Robert Kennedy mördats i USA – något som jag däremot minns tydligt.

Att nu världssamfundet med EU i spetsen har infört kraftiga sanktioner mot Ryssland är inte konstigt. Det som är konstigt är var man drar gränsen när t.ex. ryska artister ska engageras på scener i Västeuropa. Vladimir Putins såta vänner som dirigenten Valerij Gergiev och sopranen Anna Netrebko har isolerats från det internationella musiklivet eftersom de inte har tagit avstånd från invasionen. Gergiev har fråntagits chefsdirigentskapet för Münchner Philharmonie, samarbeten med Wiener Philharmoniker och även Östersjöfestivalen samt operaengagemang på La Scala i Milano och Metropolitan i New York.

Anna Netrebko har, när dessa rader skrivs, i brittiska The Guardian ”under galgen” uttryckt att krig inte är acceptabelt. Det har inte fått Metchefen Peter Gelb att ändra uppfattning när det gäller inställda engagemang för världssopranen. Hon har tidigare låtit sig fotograferats med en separatistflagga i Donbass. Artister som fraterniserar med diktatorer får på ett eller annat sätt problem. Så var det också i Nazityskland. Bayreuthfestspelen, där ledningen och vissa artister lierade sig med Führern Adolf Hitler, blev själva sinnebilden. Festivalchefen Winifred Wagner fick efter andra världskrigets slut genomgå flera denazifieringsrättegångar.

Den sudettyska lyriska-dramatiska sopranen Maria Müller, som bland annat sjöng Elsa i Lohengrin och Sieglinde i Valkyrian i Bayreuth, blev persona non grata efter 1945. Likaså den franska dramatiska sopranen Germaine Lubin, som var den första franska sångerskan som sjöng Isolde och Kundry i Bayreuth i slutet av 1930-talet. Hon ställde mer än gärna upp på den tyska ockupationsmaktens sida i Frankrike. Dessutom var hon en god vän till och en stor beundrare av marskalk Philippe Pétain, som ledde den av fransmännen så avskydda Vichyregimen. Lubins karriär ebbade ut och senare i livet blev hon mest ihågkommen som Régine Crespins sånglärare.

Om europeiska scener vägrar att ha att göra med ryska artister som inte stöder Putins linje blir det improduktivt. Vart ska de ta vägen? Flera ryska sångare bor och verkar i Västeuropa – ska de tvingas hem till Ryssland? En som blivit drabbad är en ung sångare som sjunger i Malmö Operas kör. Hon är utbildad i Polen och har ett belarusiskt pass och blev i fjol uttagen till den internationella Stenhammartävlingen i Norrköping – men nu har tävlingsledningen bestämt att hon inte får delta i sommarens tävling. Det här sänder fel signaler! Var går gränsen? Vanliga civila personer som inte har med kriget att göra ska inte behöva lida för institutionernas beröringsskräck.

Måtte kriget i Ukraina ta slut …

SÖREN TRANBERG

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Fler Ledare från OPERA

Ledare

11 september 2023

Kulturen i Norrköping får stryka på foten...
Redan för ett år sedan skrev jag om vad de politiska partierna vill med kulturen. Då pekade jag ut Sverigedemokraterna som bland annat i Västerbotten ville skära ner på skattepengar som går till kulturen, till exempel till Norrlandsoperan. Nu rasar en het debatt om hur man vill slakta kulturlivet i Norrköping.

Läs mer

Ledare

25 juni 2023

Christina Hörnell blir Malmö Operas nya vd och konstnärliga chef
Den lite överraskande nyheten kom i början av juni och det är bara att gratulera Malmö Opera till förvärvet. Personligen tycker jag det är bra att det blev en svensk chef med insikter om det svenska opera- och musiklivet. Trenden att importera utländska operachefer till svenska scener har inte varit alldeles idealisk.

Läs mer

Ledare

19 april 2023

I Bergen bygger man ett operahus!
Det har redan avsatts drygt två miljarder norska kronor till bygget. I Norge finns det politisk enighet, medan det nu i Stockholm ska utredas för tredje gången om att ta fram ett renoveringsförslag för nationalscenen vid Gustaf Adolfs torg.

Läs mer

Ledare

21 februari 2023

Opera- och musiklivet sitter hårt åt ...
En svensk långbänk är frågan om Kungliga Operans ombyggnad. Även Folkteatern i Göteborg och Blåsarsymfonikernas hemvist, Musikaliska på Nybrokajen i Stockholm, hotas av vräkning.

Läs mer

Ledare

22 november 2022

Repertoarnivellering?
Oper Frankfurt har för sjätte gången utsetts till ”Opernhaus des Jahres” av det tyska operamagasinet Opernwelt. Här kan man tala om spännande repertoar.

Läs mer

Ledare

13 september 2022

Gör krisen att publikunderlaget sviktar?
Jag var i somras på tre svenska operapremiärer och där var publiken fulltalig. Längtan efter levande scenkonst är mycket stor efter det långa avbräcket under coronapandemin. Operapubliken fyllde salongerna i våras medan teaterinstitutionerna hade det desto svårare.

Läs mer

Ledare

22 juni 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 3, 2022
Frågan om ett nytt operahus i Stockholm har aktualiserats igen efter att förra finansminstern Magdalena Andersson satte stopp för projektet Ny Opera i Operan, den renovering och utbyggnad som anslogs 2013.

Läs mer

Ledare

18 februari 2022

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, Nr. 1, 2022
Uruppförandet av Mats Larssons Gothes och Susanne Markos opera Löftet är en berättelse om Förintelsen. Den historien som måste berättas åter och återigen. Men hur fungerar ämnet som opera?

Läs mer

Ledare

21 november 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 5, 2021
Nu öppnade äntligen scenkonsten utan några publikbegränsningar den 29 september och det är det här tjocka julnumret ett bra exempel på. Inte minst den digra bevakningen av föreställningar från Umeå till Zürich. Nu är vi igång igen!

Läs mer

Ledare

18 september 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 4, 2021
Efter en sommar med mer generösa publikbegränsningar kom den 7 september så glädjebeskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att man får spela för fulla salonger igen från och med den 29 september.

Läs mer

Ledare

22 juni 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 3, 2021
Nu hoppas vi att scenkonsten ska kunna öppna igen. Kanske kommer några svenska sommarscener spela opera. Om så blir fallet, då recenseras de i vårt höstnummer. Likaså om vi får pressbiljetter till festspelen i München och Bayreuth.

Läs mer

Ledare

20 april 2021

Ledare - Sören Tranberg, chefredaktör, nr. 2, 2021
Nu har OPERA arbetat fram en modern hemsida som är både informativ och hanterbar. Ta en titt och anmäl dig till vårt nyhetsbrev eller varför inte teckna en prenumeration på OPERA om du inte redan är prenumerant.

Läs mer

Ledare

23 februari 2021

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 1, 2021
Nya operachefer har utsetts - den kanadensiske operaregissören Michael Cavanagh blir konstnärlig chef på Kungliga Operan till sommaren, och Norrlandsoperan har rekryterat regissören Dan Turdén som ny operachef.

Läs mer

Ledare

20 november 2020

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 5, 2020
Tack kära läsare för ert ekonomiska stöd! OPERA är oerhört tacksam för det ekonomiska stöd som våra prenumeranter har bistått oss med under sommaren och hösten. Genom er välvilja har det varit möjligt att producera årets sista nummer. Ett stort tack!

Läs mer

Ledare

22 september 2020

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 4, 2020
Kommer Tidskriften OPERA att överleva coronapandemin? Den frågan är berättigad. I förra numret vädjade vi till prenumeranter och läsare att stödja OPERA ekonomiskt och vi är tacksamma för det stöd som vi har fått.

Läs mer

Ledare

29 juni 2020

Ledare - chefredaktör Sören Tranberg Nr. 3, 2020
Coronapandemin slår hårt mot operalivet och kulturlivet i stort. Även Tidskriften OPERA har drabbats av bortfallna annonsintäkter och ber om våra läsares stöd!

Läs mer