Josefine Mindus årets Jenny Lind-stipendiat

21 jan 2023

Sopranen Josefine Mindus har utsetts till 2023 års Jenny Lind-stipendiat av Folkets Hus och Parker och Kungliga Musikaliska Akademien. Förutom prissumman på 40 000 kronor innefattar stipendiet också konsertturnéer i Sverige och Nordamerika sommaren 2023. På turnén medverkar även pianisten Rebecka Elsgard.

Josefine Mindus kommer från Stockholm och är född 1994. Efter gymnasieutbildningen gick hon Tonsättarskolan i Visby och blev så inspirerad, att hon gick vidare med att studera sång. Efter studier vid Lilla Akademien och Vadstena folkhögskola flyttade Mindus till Tyskland för studier vid Musikhögskolan i Hannover. Sedan säsongen 2020/2021 ingår hon i ensemblen vid Komische Oper i Berlin.

Årets jury har bestått av Monica Danielson, Joakim Kallhed, Sven Kristersson, Iréne Theorin och Camilla Tilling. Deras motivering: ”Josefine Mindus är en sångerska med ett fantastiskt sätt att kombinera teknisk briljans med fängslande scenisk utstrålning, Hon imponerade på juryn med sin vackra sopran, men också genom att framföra en egen komposition. Vi ser i Josefine Mindus en stor artist i vardande.”

Sören Tranberg

Prenumerera för att läsa mer!

Detta är bara ett utdrag ur tidskriften. För att läsa hela, starta en prenumeration genom att klicka på knappen nedan. Om du redan har en prenumeration kan du gå till vårt digitala arkiv för att läsa numret i sin helhet. 

Share This