Nyheter

Anders Walls sångstipendier 2023 till systrarna Johanna och Rebecka Wallroth

Rebecka Wallroth. Foto: Theresa Pewal.

Anders Walls Stiftelse delar årligen ut två sångstipendier till unga operasångare: ett Giresta-stipendium och ett Confidencen-stipendium på 125 000 kronor vardera. Stipendiaterna har utsetts vid en provsjungning inför en kvalificerad jury under ledning av Birgitta Svendén.

I år går stipendierna till systrarna Johanna Wallroth (f. 1993), sopran, som får Anders Walls Giresta-stipendium och hennes syster Rebecka Wallroth (f. 1999), mezzosopran, tilldelas Anders Walls Confidencen-stipendium. Stipendierna omfattar även en professionell demoinspelning.

Johanna Wallroth tar i år sin masterexamen i Wien. Säsongerna 20/21 och 21/22 ingick hon även i operastudion på Wiener Staatsoper. År 2019 vann Johanna Wallroth första pris i Mirjam Helin International Singing Competition i Helsingfors och 2021 tilldelades hon Birgit Nilsson-stipendiet. I somras sjöng hon rollen som Leocasta i den hyllade uppsättningen av Il Giustino på Drottningholms Slottsteater. Hon har också sjungit ett flertal roller på Wiener Staatsoper, bl.a. Barbarina i Figaros bröllop och Adina i Kärleksdrycken.

Johanna Wallroth var Sveriges Radios P2-artist 2022–24 och framträder i Berwaldhallen i kväll och i morgon med Alban Bergs Sju tidiga sånger och med Mozartarior den 5–6 maj. Den 18–19 mars är hon solist i Bachs h-mollmässa med Drottningholms Barockensemble. Under våren debuterar Johanna vid Zürichoperan som sångsolist i dansföreställningen Monteverdi.

Rebecka Wallroth tar i år sin kandidatexamen i Wien, för att sedan fortsätta i operastudion vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Under 2022 erhöll hon ett flertal utmärkelser, bl.a. första pris samt Karl Böhm-priset för bästa Mozartinterpretation i Ferruccio Tagliavini-tävlingen samt första pris i Hans Staud Musikpreis, båda i Österrike.

Hon vann också andra pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. Rebecka Wallroth har bl.a. framträtt på Schlosstheater Schönbrunn i Wien som Olga i Eugen Onegin och Unulfo i Händels Rodelinda. I maj gör hon där Idamante i Mozarts Idomeneo.

Stipendierna delas ut den 10 mars vid Anders Walls Stiftelses årliga stipendieceremoni i Stockholm, då även stipendiater inom bl.a. forskning och entreprenörskap premieras. Johanna och Rebecka Wallroth blir också medlemmar av stipendienätverket Wallumni, som består av samtliga tidigare Anders Wall-stipendiater. Stiftelsen anordnar regelbundna träffar, seminarier och studieresor för att främja kunskapsutbytet och kontakten mellan stipendiaterna i nätverket.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA