Nyheter

Anders Walls sångstipendier 2023 till systrarna Johanna och Rebecka Wallroth

Rebecka Wallroth. Foto: Theresa Pewal.

Anders Walls Stiftelse delar årligen ut två sångstipendier till unga operasångare: ett Giresta-stipendium och ett Confidencen-stipendium på 125 000 kronor vardera. Stipendiaterna har utsetts vid en provsjungning inför en kvalificerad jury under ledning av Birgitta Svendén.

I år går stipendierna till systrarna Johanna Wallroth (f. 1993), sopran, som får Anders Walls Giresta-stipendium och hennes syster Rebecka Wallroth (f. 1999), mezzosopran, tilldelas Anders Walls Confidencen-stipendium. Stipendierna omfattar även en professionell demoinspelning.

Johanna Wallroth tar i år sin masterexamen i Wien. Säsongerna 20/21 och 21/22 ingick hon även i operastudion på Wiener Staatsoper. År 2019 vann Johanna Wallroth första pris i Mirjam Helin International Singing Competition i Helsingfors och 2021 tilldelades hon Birgit Nilsson-stipendiet. I somras sjöng hon rollen som Leocasta i den hyllade uppsättningen av Il Giustino på Drottningholms Slottsteater. Hon har också sjungit ett flertal roller på Wiener Staatsoper, bl.a. Barbarina i Figaros bröllop och Adina i Kärleksdrycken.

Johanna Wallroth var Sveriges Radios P2-artist 2022–24 och framträder i Berwaldhallen i kväll och i morgon med Alban Bergs Sju tidiga sånger och med Mozartarior den 5–6 maj. Den 18–19 mars är hon solist i Bachs h-mollmässa med Drottningholms Barockensemble. Under våren debuterar Johanna vid Zürichoperan som sångsolist i dansföreställningen Monteverdi.

Rebecka Wallroth tar i år sin kandidatexamen i Wien, för att sedan fortsätta i operastudion vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin. Under 2022 erhöll hon ett flertal utmärkelser, bl.a. första pris samt Karl Böhm-priset för bästa Mozartinterpretation i Ferruccio Tagliavini-tävlingen samt första pris i Hans Staud Musikpreis, båda i Österrike.

Hon vann också andra pris i Wilhelm Stenhammar International Music Competition. Rebecka Wallroth har bl.a. framträtt på Schlosstheater Schönbrunn i Wien som Olga i Eugen Onegin och Unulfo i Händels Rodelinda. I maj gör hon där Idamante i Mozarts Idomeneo.

Stipendierna delas ut den 10 mars vid Anders Walls Stiftelses årliga stipendieceremoni i Stockholm, då även stipendiater inom bl.a. forskning och entreprenörskap premieras. Johanna och Rebecka Wallroth blir också medlemmar av stipendienätverket Wallumni, som består av samtliga tidigare Anders Wall-stipendiater. Stiftelsen anordnar regelbundna träffar, seminarier och studieresor för att främja kunskapsutbytet och kontakten mellan stipendiaterna i nätverket.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen
De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer