Nyheter

Ida Ränzlöv tilldelas Sixten Gemzéus musikpris på 500 000 kronor

Ida Ränzlöv. Foto: Matthias Baus.

Priset, som delas ut av Gålöstiftelsen/Sixten Gemzéus stiftelse, är inte bara landets största nationella musikstipendium. Det är också ett erkännande av en extraordinär musikalisk begåvning med stor potential.

Mezzosopranen Ida Ränzlöv, född 1991 i Helsingborg, gick på Adolfs Fredriks musikklasser, sedan vidare på Vadstena folkhögskolas musiklinje och vid Musikhögskolan i Malmö. Hon har därpå studerat i England och tog sin examen vid Royal College of Music i London 2018.

Ida Ränzlöv har sedan dess varit anställd vid Stuttgartoperan. Där har hon framträtt som Orlofsky i Läderlappen, Varvara i Katja Kabanova, Hans i Hans och Greta, Meg Page i Falstaff, Andra nornan i Ragnarök, Rosina i Barberaren i Sevilla och Jenny i Staden Mahagonnys uppgång och fall . En ny roll som väntar är Idamante i Idomeneo. Våren 2025 sjunger Ränzlöv Octavian i Rosenkavaljeren i Claus Guths regi på Oper Frankfurt.  Fältmarskalkinnan är Maria Bengtsson.

Hon har också haft engagemang vid Glyndebourne Festival & Tour och vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn. Förra sommaren gjorde hon Iphises roll vid Sverigepremiären av Jean-Philippe Rameaus Dardanus på Confidencen.

Tidigare pristagare av Sixten Gemzéus musikstipendium inkluderar cellisten Jakob Koranyi (2017), sopranen Christina Nilsson (2018), dirigenten Emil Eliasson (2019), violinisten Johan Dalene (2020), pianisten David Huang (2021), sopranen Cornelia Beskow (2022) och violasten Ellen Nisbeth (2023).

Det stora musikstipendiet delas ut nu i juni i samband med Gålöstiftelsens årshögtid i Storkyrkan.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA