Nyheter

David Risberg får Drottningholmsteaterns Vänners Operastipendium

David Risberg. Foto: Helgi Reynisson.

Barytonen David Risberg tog sin kandidatexamen på Stockholms konstnärliga högskola, SKH Opera, 2021. Han debuterade säsongen 2021/22 på Kungliga Operan med rollen som Kråkan i Benjamin Staerns Snödrottningen. Sedan följde ytterligare tre roller på samma scen: Marco i Puccinis Gianni Schicchi och rollen som Bello i Flickan från Västern samt Demetrius i Benjamin Brittens En midsommarnattsdröm.

Nu är han aktuell i barn- och ungdomsföreställningen Hjärtat stormar så vilt på Drottningholms Slottsteater. Risberg är också utsedd till Klassiska artisten i P2 under säsongen 2024/25.

Vänföreningens motivering till stipendiet: ”David Risberg är en ung mycket lovande sångare med utsökt sångteknik och en varm, uttrycksfull barytonstämma, som nu får möjlighet att förkovra sig i barockmusikens sångsätt och ornamentering.”

Stipendiet, som instiftades 2017, ska gå till förkovran för unga sångare som just avslutat en operahögskoleutbildning och är särskilt intresserade av Drottningholmsteaterns 1600- och 1700-talsrepertoar.

Tidigare mottagare av Vännernas Operastipendium är sopranen Amie Foon (2023), sopranen Helena Schuback (2022), tenoren Mikael Horned (2021), countertenoren Rodrigo Sosa Dal Pozzo (2020), basen Erik Rosenius (2019) och mezzosopranen Linnea Andreassen (2018).

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA