Nyheter

Kamraterna spelar Satie-opera på Konstakademien i sommar

Kamraterna spelar Satie-opera på Konstakademien i sommar. Foto: Maximilian Mellfors

Sokrates i mjukisdress – ett sceniskt stilleben utifrån Erik Saties symfoniska drama Socrate (1920) och löst baserat på meningen med livet.

Med hjälp av en sångare (Tessan-Maria Lehmussaari), en dansare (Sophie Augot) och en pianist (Anna Christensson, musikalisk ledare för Kamraterna) samt Sokrates välkomnar Kamraterna publiken till en rutschkanetur upp och ner genom dånande tomhet och stilla överflöd med målet att fly livets meningslöshet.

Erik Satie, ofta missförstådd av sin samtid men senare förebild för generationer av musiker, ansåg själv att Socrate var hans mästerverk. Han njöt att få arbeta med Platons texter och ville skapa en musik lika ”ren som antiken”.

Kamraterna svarar för Sverigepremiären på Socrate, i regi av Sara Ribbenstedt, i en omarbetad form med svensk översättning av Eva-Tea Lundberg och av Victor Cousin, som svarar för den franska översättningen.

Sokrates i mjukisdress spelas mellan den 19 juni och 9 juli på Konstakademien, Fredsgatan 12 i Stockholm.

Sören Tranberg

www.kamraterna.com

Denna produktion spelas
 

Sokrates i mjukisdress

Erik Satie
Premiär: 19 jun 2024
19 jun
24 jun
25 jun
28 jun
29 jun
30 jun
3 jul
4 jul
5 jul
7 jul
8 jul
9 jul
Fler Nyheter från OPERA