In Memoriam

Péter Eötvös 1944–2024

Péter Eötvös. Foto: Gaspar Stekovics.

Den ungerske tonsättaren Péter Eötvös har avlidit 80 år gammal. Han var född i Székelyudvarhely i en del av Transylvanien som då tillhörde Ungern, nu Rumänien. Eötvös var kompositör, dirigent och musikpedagog. Han studerade komposition i Budapest och Köln. På 1960- och 70-talen verkade han bland annat i Stockhausens ensemble. Han var musikchef och dirigent för Ensemble InterContemporian 1979–1991. Under 1960-talet skrev han också filmmusik.

Mest omtalad blev han för sin opera Tre systrar, uruppförd i Lyon 1997. Librettot efter Anton Tjechovs pjäs skrev han själv tillsammans med librettisten Claus H. Henneberg. Där är den yttre handlingen är reducerad till ett minimum, och i stället står rollfigurernas existentiella uppgörelser i centrum. Varje akt av de tre ses genom en av rollfigurernas ögon. Operan finns utgiven på cd (Virgin Classics).

Eötvös bröt upp gängse röstfacksordning genom att skriva de tre titelrollerna för countertenorer. Även rollen som Natasja är skriven för countertenor, medan husan Anfisa har getts till en djup bas. Tonsättaren har sökt en tidlöshet i koncipieringen av pjäsen samt velat alludera på barockopera och kabukiteater, där kvinnoroller också spelas av män. Musiken är arrangerad för 18 orkestermusiker, medan 50 musiker spelar bakom scen. Vokalt rör sig stämmorna från ren sång över Sprechgesang till tal.

Inför sin nästa opera fick Eötvös en förfrågan från Théâtre du Châtelet i Paris om han ville tonsätta Tony Kushners pjäs Angels in America. Pjäsen uruppfördes i början av 1990-talet som en gigantisk fresk med handlingen förlagd till 1980-talets aidsvåg i USA. I centrum står fyra homosexuella män, varav två insjuknar i aids. För tidsandan införde Eötvös en vokaltrio som satt i orkestern, där också instrument som elgitarr, hammondorgel och saxofoner ingår. Tonspråket är som en korsning mellan en Sondheim-musikal och efterkrigsavantgardism. Verket uruppfördes 2004, och har sedan dess spelats på båda sidorna om Atlanten.

Péter Eötvös skrev totalt 15 operor. Den sista blev Valuska som hade premiär på ungerska i Budapest i december 2023 och som även har spelats i Regensburg sedan dess.

Som dirigent ledde Eötvös La Scala-premiären i Milano av Karl-Heinz Stockhausens Donnerstag aus Licht 1991 och  fyra år senare gjorde han samma verk på Covent Garden i London. Han var gästdirigent för BBC Symphony Orchestra 1985–88 och för Göteborgs Symfoniker 2003–07. Han var också ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA