Kommande säsong

Göteborgsoperan säsongen 2024/25

Michael Weinius och Julia Sporsén, profilbild till Otello. Foto: Lennart Sjöberg.

Göteborgsoperan inleder nästa säsong på Stora scenen med en nypremiär på Carmen i David McVicars regi den 24 augusti. Totalt blir det 14 föreställningar t.o.m. den 12 oktober. Titelrollen görs av Katarina Giotas och som hennes vanvettigt förälskade Don José alternerar Joachim Bäckström och Adam Frandsen. Escamillo sjungs av Luthando Qave, medan Matilda Sterby gör rollen som Don Josés ungdomskärlek, Micaëla. Teaterns förste gästdirigent Aivis Greters leder alla föreställningar förutom tre, som leds av Göteborgsoperans nya assisterande husdirigent, Martyna Szymczak.

Säsongens andra reprispremiär blir Puccinis Tosca, i Lorenzo Marianis regi. Carolina Sandgren sjunger Tosca, Tomas Lind Cavaradossi och John Lundgren Scarpia. Patrik Ringborg dirigerar de tre föreställningarna mellan den 26 september och 13 oktober.

Första operapremiär blir Verdis Otello, där Rafael R. Villalobos svarar för både regi och kostymdesign. Michael Weinius rolldebuterar som Otello. Desdemona sjungs av Julia Sporsén. Den danske barytonen Jens Søndergaard gestaltar operans onda genius Jago. Italienaren Vincenzo Milletarì dirigerar. Vid två föreställningar av de tio sjungs Otello av Tomas Lind och Desdemona av Carolina Sandgren. Premiär den 23 november och sedan spelas verket fram till den 12 januari 2025.

Madame Butterfly får reprispremiär den 18 januari. Denna hyllade uppsättning i Yoshi Oidas regi hade premiär 2016. Ida Falk Winland gör sin första Cio-Cio-San. Adam Frandsen och Davide Giusti alternerar som Pinkerton och det gör även Luthando Qave och Åke Zetterström som Sharpless. Ann-Kristin Jones gestaltar Suzuki. Uppsättningen har två alternerande dirigenter, Tobias Ringborg och Martyna Szymczak. Madame Butterfly ges 13 gånger t.o.m. den 24 maj.

Peter Grimes.

Benjamin Brittens mästerverk Peter Grimes sätts upp av den brittiska regissören Netia Jones, som är känd för  operauppsättningar med stämningsfulla videoproduktioner som signum. Joachim Bäckström gestaltar outsidern Peter Grimes. Matilda Sterby gör den inkännande skolläraren Ellen Orford. Åke Zetterström gestaltar den gamle skepparen Balstrode och Katarina Karnéus gör Auntie. Peter Grimes får premiär den 8 mars och spelas totalt sju gånger t.o.m. den 1 april.

Sista premiären blir en double-bill, Mozarts Teaterdirektören och Tjajkovskijs Jolanta. I Teaterdirektören pågår kaotiska repetitioner inför Jolanta. Direktören försöker samla sångarna och orkestermusikerna och övertala dem att sjunga och spela Tjajkovskij i stället för Mozart. Den första delen regisseras av Staffan Aspegren, som också har översatt och skrivit en ny talad dialog, medan Christian Räth tar sig an Jolanta – hon som är innesluten i sig själv, blind för omvärlden. Den här produktionen hade premiär på Dallasoperan 2015, medan Teaterdirektören är en nyproduktion. I Mozarts enaktare framträder Kerstin Avemo som madame Herz och Mia Karlsson som mademoiselle Silberklang. Jolanta görs av Julia Sporsén, kung René av Mats Almgren, Robert av Luthando Qave, Vaudemont av Adam Frandsen. Aivis Greters dirigerar. Premiär den 4 maj och sedan blir det totalt sju föreställningar t.o.m. den 25 maj.

Musikalen Charlie och chokladfabriken, baserad på Roald Dahls Kalle och chockladfabriken, får Sverigepremiär den 21 september. Ola Salo gör rollen som den ikoniske godisuppfinnaren Willy Wonka. Fram till den 12 april 2025 spelas musikalen 76 gånger.

Göteborgsoperans orkester bjuder på tre orkesterkonserter under säsongen. Romansserien Grandi voci på Stora scenen innehåller fyra konserter. Den 8 september framträder Malin Byström och pianisten Magnus Svensson. Den följs av Luthando Qave och pianisten Michael Sikich den 17 november. Den 21 februari ger duon Julia Sporsén och Henning Ruhe sin romanskonsert. Serien avslutas med Kerstin Avemos konsert den 18 mars.

Sören Tranberg

www.opera.se

 

Fler Kommande säsong från OPERA