In Memoriam

Michael Cavanagh 1961–2024

Michael Cavanagh. Foto: Kungliga Operan

Kungliga Operans tidigare operachef Michael Cavanagh har avlidit efter längre tids sjukdom. Den kanadensiske regissören, dramaturgen och librettisten tillträdde tjänsten 2021, men slutade i förtid på grund av sjukdom i fjol.

Cavanagh var född i Winnipeg av föräldrar som vuxit upp i Europa. Hans mamma var tyska och pappan, som var walesare, stred för den brittiska armén under andra världskriget. Föräldrarna träffades i efterkrigstidens Tyskland och flyttade till Kanada för att starta ett nytt liv tillsammans.

Från början var Michael Cavanagh utbildad sångare men fick blodad tand för regi. Det blev en glänsande karriär som regissör med 150 produktioner vid 30 operahus. Han var verksam vid operahus i Nordamerika och i Europa, bland annat Royal Opera House Covent Garden i London, L’Opéra de Montréal och på San Francisco Opera, där han satte upp Mozarts da Ponte-trilogi och Lucia di Lammermmor med Diana Damrau i titelrollen. Han var även konstnärlig ledare för Edmonton Opera. Han skrev också libretton till kammaroperor och undervisade i operaregi vid Western University i Ontario.

På Kungliga Operan regisserade han John Adams opera Nixon i China och Aida innan han utsågs till chef. Förra säsongen regisserade han Stephen Sondheims musikal Sweeney Todd och ett semi-stageframförande av Tjajkovskijs Spader dam. Han ansvarade också för konceptet till uppsättningen av Don Giovanni, som hade premiär strax före jul.

Stora förhoppningar var ställda på Cavanagh när han tillträde som operachef i Stockholm. Han såg fram mot att få arbeta tillsammans med personalen och inte minst med chefsdirigenten Alan Gilbert. Ett samarbete som Cavanagh hoppades skulle resultera i goda idéer och bra energi. Nu blev det inte så då han gick bort endast 62 år gammal. Han efterlämnar närmast hustrun och sångpedagogen Jackalyn Short samt dottern Amelia.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA