Nyheter

Malmö Opera spelar Verdis Giovanna d’Arco i höst

Giovanna d'Arco. Foto: Christoffer Lomfors.

Det innebär att Giuseppe Verdis sjunde opera äntligen får Sverigepremiär. Urpremiären ägde rum 1845 på Teatro alla Scala i Milano. Giovanna d’Arco, med libretto Temistocle Solera, berättar den osannolika historien om hur en tonårig bondflicka blev en legend redan under sin livstid. Giovanna d’Arco, mer känd under sitt franska namn Jeanne d’Arc, blev en symbol för de franska styrkorna som stred i Hundraårskriget mot England. Innan hon tillfångatogs och brändes som häxa hade hon lett Frankrike till seger.

I Malmö sjunger den polska sopranen Ania Jeruc Giovanna. Som hennes far, Giacomo, framträder Fredrik Zetterström, medan kungen, Carlo VII, görs av den unge norske tenoren Bror Magnus Tödenes.

Regisserar gör österrikaren Philipp M. Krenn, som kommer att svara för en modern, annorlunda och slående visuell uppsättning av Verdis opera. Den framgångsrika italienskan Daniela Musca dirigerar. Just nu är hon aktuell med Tosca i Karlstad.

Verdioperan har premiär den 14 oktober och spelas totalt tio gånger till och med den 24 november. Biljettförsäljningen är redan i gång.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA