In Memoriam

Stein Winge 1940–2024

Stein Winge. Foto: Siren Høyland Sæter/Det Norske Teatret

Den norske teater- och operaregissören Stein Winge har avlidit 83 år gammal. Han var utbildad skådespelare vid Statens Teaterhøgskole i Oslo. Regidebuten ägde rum med Hamlet på Trøndelag Teater i Trondheim 1972, som också blev hans genombrott. Mellan åren 1982 och 1987 var han konstnärlig ledare för Nationaltheatrets annexscen Torshovsteatret i Oslo. Åren 1990–92 var han även chef för Nationaltheatret.

Stein Winges signum som regissör var att han gjorde lekfullt teatrala och expressiva nytolkningar och demonteringar av klassiker. Han satte upp pjäser av Shakespeare och Ibsen och inte minst en uppmärksammad version av Goethes Faust på Det Norske Teatret i Oslo.

Winges första framträdande i Sverige skedde 1987 med ett norskt Hamlet-gästspel på Göteborgs stadsteater. Därefter regisserade han teater och opera ett flertal gånger i Sverige. På ovannämnda teater både Richard III och Gogols Revisorn. På Dramaten Ibsens En folkfiende och Det blodiga parlamentet (Shakespearepjäserna Henrik IV och Richard III).

I början av 2000-talet regisserade han Den flygande holländaren på Malmö Opera och Don Giovanni – placerad i ett restaurangkök – på Kungliga Operan. År 2003 var han tillbaka i Malmö för La bohème och året därpå satte han upp Alfred Schnittkes Livet med en idiot.

År 1999 blev Winge chefsregissör vid Den Norske Opera i Oslo. Där kom han att regissera Verdioperorna La traviata, Otello, Macbeth och Falstaff. Även Puccinis Triptyken. Han var också verksam vid flera europeiska operascener och i USA. På Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg) satte han upp fyra Janáčekoperor. Han debuterade på La Monnaie i Bryssel med Triptyken, följt av Cavalleria rusticana och Pajazzo samt Musorgskijs Hovantstjina. Vidare Lady Macbeth från Mtsensk vid Gran Teatre del Liceu i Barcelona. Boris Godunov både på Lyric Opera i Chicago och Houston Grand Opera. Samma opera iscensatte han även i Genève och Düsseldorf.

Bland hans senare uppsättningar kan lyftas fram Pélleas och Mélisande i Strasbourg, Den flygande holländaren vid English National Opera i London samt Tristan och Isolde på Bastiljoperan i Paris.

Stein Winge räknas som en av Nordens mest betydande regissörer med över imponerande 150 produktioner på sin meritlista.

Bland många utmärkelser kan nämnas Heddaprisen 1999, Sankt Olavs orden 2001 och Oslo bys kulturpris 2005.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA