Nyheter

Lucine Amara fyller 100 år i dag!

Lucine Amara.

Lucine Amara föddes i Hartford i Connecticut. Hon hade armeniskt påbrå och hette ursprungligen Lucine Armaganian. Amara studerade först violin och framträdde som solist vid världsutställningen i San Francisco 1940, men hon inriktade sig därefter helt på sången. Hennes sångpedagog var Stella Eisner-Eyn i San Francisco.

År 1946 konsertdebuterade Amara i War Memorial Opera House i San Francisco. Hon fortsatte sina studier vid Music Academy of the West för Richard Bonelli. År 1948 vann hon en sångtävling vid Hollywood Bowl. På San Francisco-operan debuterade hon 1949 med titelrollen i Ariadne på Naxos och som Lady Billows i Albert Herring. Från och med säsongen 1950/51 inleddes ett långvarigt engagemang på Metropolitan i New York, där hon till en början tilldelades mindre roller i Trollflöjten, Rhenguldet och Ragnarök. Debutrollen var Himmelska rösten i Don Carlos.

Lucine Amara Europadebuterade sommaren 1954 vid festspelen i Glyndebourne med titelrollen i Ariadne på Naxos och Donna Elvira i Don Giovanni. På Wiener Staatsoper sjöng hon Aida, men i övrigt var hennes karriär koncentrerad till Metropolitan. I New York gestaltade hon bland annat i Carmen och hon sjöng Cio-Cio-San i Madama Butterfly, Tatjana i Eugen Onegin, Antonia i Hoffmanns äventyr, Nedda i Pajazzo, Leonora i Trubaduren samt Aida.

Amaras röst finns bevarad på ett fåtal kommersiella inspelningar. Hon sjunger Musetta i den legendariska inspelningen av La bohème mot Jussi Björling, Victoria de los Ángeles och Robert Merrill, allt under Thomas Beechams ledning. Mot Sándor Kónyas Lohengrin sjunger hon Elsa med dirigenten Erich Leinsdorf på RCA. Så sjöng hon in Neddas parti i Pajazzo två gånger, först mot Richard Tucker på Philips och senare mot en intensiv Franco Corelli som Canio på EMI. Amaras skönklingande sopran kan också höras på Eugene Ormandys inspelning av Verdis Messa da Requiem.

När man lyssnar på ovan nämnda inspelningar frapperas man främst av hennes omistliga ping på höjden och hängivna uttryck.

Tidskriften OPERA vill gratulera till ett långt och rikt liv, och hoppas att hon får ett fint hundraårsfirande med nära och kära omkring sig.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA