Nyheter

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium

Julia Lindgren. Foto: Mykhailo Fedorchenko.

Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Som barn gick Julia Lindgren (f. 2000) i kulturskola med fiol- och pianospel, sång och teater på schemat och i högstadiet spelade hon gitarr och sjöng i ett rockband. När hon antogs till barnkören på Göteborgsoperan kom hon i kontakt med operans värld. Som fjortonåring var hon extrakorist och blomsterflicka i en uppsättning av Figaros bröllop.

Parallellt med studier på Hvitfeldtska Musikgymnasiet tog Lindgren lektioner för kapellmästaren Otto Kern och sångpedagogen Eva Malmgren, som hon fortfarande studerar för. Julia Lindgren ägnade sedan ett år åt privata språkstudier och sånglektioner och därefter ett år på Musikhögskolan i Västerås innan hon kom in på SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm. Hon gjorde sin praktik på Kungliga Operan som Pagen i Salome. Efter två år återvände hon till Göteborg och fortsatte studierna vid Högskolan för scen och musik. Hon gjorde Fiordiligi i en examensproduktion av Così fan tutte.

Bland drömrollerna finns Mimì i La bohème och Violetta i La traviata. Till hösten gör hon rollen som den unga Anna Akhmatova i kabarén Speech of the silenced ones i Roskilde med nyskriven musik av Hanne Tofte Jespersen. I ett nordiskt samarbete kommer hon att medverka i en nyskriven isländsk dockteateropera. Hon har också ett spännande projekt på gång med rymdforskaren Ivelin Georgiev och pianisten Octavian Leyva Dragomir.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA