Nyheter

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium

Foto: Clarice Granado.

Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Under uppväxten spelade Granados piano, sjöng i kör, dansade och var dessutom konstsimmare på elitnivå. Hon gick i Adolf Fredriks musikklasser och på Lilla Akademiens musikgymnasium.

Clarice Granado kom in på operautbildningen vid SKH Opera 2021. Operadebuten ägde rum samma år i Vadstena-Akademiens uppsättning av barockoperan Il colore fa la regina. En önskeroll för stipendiaten är Gilda i Rigoletto.

Årets andra Giresta-stipendiat är saxofonisten Theo Hillborg, som nyligen var finalist i Solistpriset.

Anders Walls Stiftelse grundades 1981 och delar årligen ut stipendier till unga begåvningar inom områdena natur­vetenskaplig forskning, ung företagsamhet, landsbygdsutveckling, internationella studier och musik. Sedan starten har stiftelsen delat ut drygt 80 miljoner kronor i stipendier och bidrag. Minst lika viktig som stipendiesumman är medlemskapet i nätverket Wallumni bestående av tidigare Anders Wall-­stipendiater, i dag runt 470 personer. Medlemmarna träffas regelbundet och ­genomför bland annat internationella studieresor tillsammans.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA