Nyheter

Årets Joel Berglund-stipendiater är sopranerna Sandra Bendrik och Solveig Bergersen

Sandra Bendrik. Foto: Adam Hills Photography. Solveig Bergersen. Foto: Lluis Calm Vidal.

De får 60 000 kronor vardera. Stipendiet delas ut och administreras av Stiftelsen Kungliga Teaterns Solister efter att en utvald jury valt ut stipendiaterna bland ett 60-tal sångare.

Sandra Bendrik, som kommer från Kungälv, studerar för närvarande vid Stockholms konstnärliga högskolas operaprogram efter att tidigare ha studerat Musical Theatre/Dance vid Urdang Academy i London. Hon medverkade i fjol i Kungliga Operans uppsättning av Richard Strauss Salome.

Nu i påsk medverkar Sandra Bendrik i uruppförandet av B. Tommy Anderssons passionsoratorium Passio. I vår gör hon en roll i SKH:s examensproduktion av Ermanno Wolf-Ferraris Le donne curiose på Wermland Opera i Karlstad. I höst börjar hon och två år framöver på WOYS Operastudio, som är knuten till Den Norske Opera i Oslo.

Solveig Bergersen, som kommer från norska Vestlandet, tog sin examen vid Stockholms konstnärliga högskola 2023 med rollen som Fen i Jules Massenets opera Cendrillon på Folkoperan. Dessförinnan hade hon studerat vid Norges Musikhögskola i Oslo, där hon tog kandidatexamen i klassisk gestaltning. År 2022 gjorde hon sin debut på Kungliga Operan som Papagena i Trollflöjten. Därefter följde Amor i Glucks Orfeus och Eurydike på turné.

Som Papagena har Solveig Bergersen nyligen även gjort en skivinspelning i franska Clermont-Ferrand med Orkester Nord under ledning av Martin Wåhlberg (skivan väntas komma ut under året). Närmast sjunger hon sopransolot i Carl Orffs Carmina Burana i Stavanger Konserthus.

Joel Berglund-stipendiet instiftades 1986 och dess ändamål är att bistå unga sångstudenter. Joel Berglund (1903–85), från Torsåker i Gästrikland, var basbaryton vid Kungliga Operan. Han gjorde stor internationell karriär, blev hovsångare och sedermera operachef (1949–56).

Sören Tranberg

 

Fler Nyheter från OPERA

Nyheter

21 februari 2024

Frida Engström ny konstnärlig ledare för Läckö slottsopera
Hon efterträder Catarina Gnosspelius, som under sexton år varit ansvarig för opera och scenkonst på Läckö slott. Gnosspelius går vidare och blir konstnärlig ledare för Vadstena-Akademien.

Läs mer

Nyheter

20 februari 2024

Operafabriken ger Fidelio på Lokstallarna i Malmö
Operafabriken, grundad av sopranen Leena Malkki 2011, är en fristående operagrupp med Malmö som bas. Deras mål är att bredda det befintliga operautbudet genom att lyfta fram mindre spelade verk i ett intimt format.

Läs mer

Nyheter

15 februari 2024

Salome nästa säsong på Malmö Opera
Eirik Stubø regisserar Salome och det blir hans andra operauppsättning i Sverige efter succén med Norma på Folkoperan 2022. Cornelia Beskow kommer att gestalta Salome.

Läs mer

Nyheter

14 februari 2024

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar
Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI.

Läs mer

Nyheter

13 februari 2024

Sopranen Julia Lindgren får Anders Walls Confidencen-stipendium
Stipendiet är på 125 000 kronor. Stipendiaten tar till sommaren sin kandidatexamen vid operautbildningen vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Läs mer

Nyheter

8 februari 2024

Sopranen Clarice Granado får Anders Walls Giresta-stipendium
Stipendiet, som är på 125 000 kronor, omfattar även en solokonsert i Giresta kyrka. Clarice Granado (f. 1997) tar till sommaren sin kandidatexamen vid SKH Opera (f.d. Operahögskolan) i Stockholm.

Läs mer

Nyheter

6 februari 2024

Jussi Björlingsällskapets pris till tenoren Tobias Westman
Priset, som är på 30 000 kronor, delas ut vid Jussi Björling-dagarna i Voxnabruk i juli. Tobias Westman är född 1990 och uppvuxen i Nacka.

Läs mer

Nyheter

2 februari 2024

Rossinibuffan La Gazzetta får Sverigepremiär på Läckö Slott i sommar
La Gazetta (Tidningen) från 1816 med libretto av Giuseppe Palompa bygger på en Goldinipjäs Il matrimonio per concorso. Catarina Gnosspelius svarar för den svenska översättningen till La Gazzetta.

Läs mer

Nyheter

31 januari 2024

Bayreuth Baroque Opera Festival har utsetts ...
till vinnare av Opera Award 2024 i kategorin Best Festival. OPERA bevakade den senaste festivalen i höstas, då man gav Händels Flavio, re de’Longobardi och Monteverdis L’Orfeo.

Läs mer

Nyheter

30 januari 2024

Händels Alcina på Confidencen i sommar
Under Confidencen Opera & Music Festival i sommar förvandlas Confidencen till Alcinas förtrollade ö. En ö full av förförda och försmådda älskare, förstenade vilda djur och Alcinas innersta känslor. En ö där inget är som det verkar vara.

Läs mer

Nyheter

26 januari 2024

La bohème nästa säsong på Malmö Opera
Följ med till 60-talets New York där kreativiteten och dekadensen sprudlar. Här finns det senaste inom mode, konst, teater, musik, litteratur, poesi och film. Nya konstformer växer fram, allt är möjligt och friheten är total.

Läs mer

Nyheter

16 januari 2024

Fotografen blir Vadstena-Akademiens 39:e urpremiär
I sommar firar Vadstena-Akademien sitt 60-årsjubileum med att bland annat uruppföra operan Fotografen på Vadstena Gamla Teater. Fotografen är en berättelse om kvinnliga pionjärer under 1800-talets slut och sekelskiftets början.

Läs mer

Nyheter

14 januari 2024

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024
I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby.

Läs mer

Nyheter

13 januari 2024

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar
Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget.

Läs mer

Nyheter

3 januari 2024

Anne Sofie von Otter ny gästlärare på operautbildningen i Göteborg
Hon är en av tre nya artister som kommer att jobba med operastudenter tack vare ett förnyat stöd på 1,8 miljoner från Stenastiftelsen till Artist in residence-programmet under perioden 2024–2026.

Läs mer

Nyheter

19 december 2023

Stora nerskärningar drabbar kulturen i Vadstena
En dramatisk besparing drabbar kulturverksamheten i Vadstena kommun. Vadstena kultur- och utbildningsnämnd beslutade i förra veckan att det ska drabba både Vadstena-Akademien och Shakespearefabriken.

Läs mer