Nyheter

Orfeus och Eurydike i Vattnäs Konsertlada i sommar

Bild skapad av Fridjon Rafnsson med hjälp av AI, art director Charlotta Ödman.

Glucks reformopera sätts upp i sommar av ett erfaret och nyskapande konstnärligt team. Teamet vill i sin tolkning av verket undersöka hur man kan använda de verktyg som står till buds i dag, till exempel ge form åt bilder och teman med hjälp av AI. Scenografen och kostymdesignern Fridjon Rafnsson samarbetar här med art directorn Charlotta Ödman. Rafnsson är mer känd inom talteatern men han har även arbetat med Cirkus Cirkör i flera uppsättningar, t.ex. i Philip Glass opera Satyagraha som rönte stor uppmärksamhet på Folkoperan i Stockholm.

Anna Larsson kommer att gestalta Orfeus. Hon har gjort rollen i ett antal uppsättningar under sin snart trettioåriga karriär. Den mest minnesvärda är kanske Mats Eks kritikerrosade Orphée på Kungliga Operan i Stockholm 2007. Maja Frydén sjunger Eurydike och Göran Eliasson Amor.

Niklas Hjulström regisserar. I Vattnäs har han tidigare satt upp Paula af Malmborg Wards och Ebba Witt-Brattströms kammaropera Kärlekskriget. Dirigenten Fredrik Burstedt leder en orkester som består av handplockade professionella unga musiker. Kören sätts ihop av körvana amatörer från Ovansiljan.

Orfeus och Eurydike får premiär den 12 juli. Uppsättningen spelas också den 14, 18 och 20 juli.

Sören Tranberg

Denna produktion spelas

Vattnäs konsertlada

 

Orfeus och Eurydike

Christoph Willibald Gluck
Premiär: 12 jul 2024
12 jul
14 jul
18 jul
20 jul
Fler Nyheter från OPERA