In Memoriam

Ewa Podleś 1952–2024

Ewa Podleś. Foto: Andrzej Świetlik

Den polska alten Ewa Podleś har avlidit 71 år gammal. Hon hade en mycket stor internationell karriär och var alldeles unik i sitt slag. Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini. Men även Mahler, Mozart, Chopin, Massenet och Offenbach stod på hennes repertoar. Hon debuterade 1975 som Rosina i Barberaren i Sevilla och fick efterhand hela världen som sitt arbetsfält, inklusive Metropolitan och La Scala. Hon medverkar på en stor mängd cd-inspelningar, såväl kompletta operor och konsertverk som egna recitals.

Till hennes främsta roller hör dels byxroller inom barock och Rossini, som titelrollerna i Händels Julius Caesar, Glucks Orfeus och Rossinis Tancredi, dels Isabella i Italienskan i Alger och La Cieca i Ponchiellis La Gioconda. På senare år gjorde hon roller som Styvmodern i Massenets Cendrillon, Markisinnan i Regementets dotter (finns på dvd från La Scala) och Klytaimnestra i Strauss Elektra.

År 2009 var hon uppsatt att göra Azucena i Verdis Trubaduren i Atalanta, men hon valde att avstå från den rollen – därmed blev det inga Verdi- eller Wagnerroller förutom Erda i Ringen, som hon å andra sidan utförde flitigt. För Decca sjöng hon 1994 in Zita i Puccinis Gianni Schicchi mot Leo Nucci och Mirella Freni.

År 2017 valde hon att dra sig tillbaka från scenen för att undervisa. Ewa Podleś var gift med den framlidne pianisten Jerzy Marchwiński och bodde alltid i Warszawa, där hon också avled.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA