Nyheter

Sopranen Kathrin Lorenzen vann Solistpriset 2024

Finalisterna Matilda Sterby, vinnaren Kathrin Lorenzen och Theo Hillborg. Foto: Arne Hyckenberg.

I finalen tävlade Kathrin Lorenzen mot altsaxofonisten Theo Hillborg och sopranen Matilda Sterby. De tre tävlande finalisterna framförde sin egenvalda repertoar i Berwaldhallen tillsammans med Sveriges Radios Symfoniorkester under ledning av Tobias Ringborg. Finalen avgjordes under hård konkurrens och direktsändes i Sveriges Radio P2. Kathrin Lorenzen framförde musik av J.S. Bach, Olivier Messiaen och Gustav Mahler.

Juryns motivering: ”Med en fängslande scennärvaro och enastående musikalitet lämnar vår vinnare ingen jurymedlem oberörd. De musikaliska tolkningarna är övertygande och speglar ett moget konstnärskap på mycket hög nivå. Det är med spänning vi ser fram emot att följa vår vinnares fortsatta musikaliska resa och karriär i Sverige och utomlands.”

Vinnaren Kathrin Lorenzenföddes 1994 i tyska Flensburg och bor nu i Stockholm, där hon sjunger i Radiokören. Hon tog sin kandidatexamen i klassisk sång för Brigitte Wohlfarth i Leipzig och Ruth Ziesak i Saarbrücken. Nu studerar hon en master i klassisk sång vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm för Bo Rosenkull. Som solist har Lorenzen vunnit första pris och publikpriset vid den internationella Telemann-tävlingen i Magdeburg 2023 och var samma år finalist i Havets röst på ÅlandTillsammans med pianisten Oskar Ekberg har hongjort en lied-duo.

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungliga Musikaliska Akademiens största pris för unga musiker och delas ut vartannat år sedan 1993. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet. Den totala prissumman är 150 000 kronor. Vinnaren tilldelas 100 000 kronor medan andrapristagarna får 25 000 kronor vardera.

För vinnaren ingår också två kammarmusikturnéer anordnade av Musik i Syd, en turné med Musica Vitae samt att under kommande säsong framträda som solist med Sveriges Radios Symfoniorkester eller Göteborgs Symfoniker. Vinnaren får även en solokonsert med Malmö Symfoniorkester och en solistturné med Norrbottens kammarorkester.

Tävlingen genomfördes av Kungliga Musikaliska Akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker och Rosenborg Gehrmans Stiftelse för svensk musik. Även Malmö Live Konserthus, Musica Vitae och Norrbottensmusiken bidrar till priset.

Årets jury bestod av Mats Bergström, gitarr (ordförande), Peter Herresthal, violin, Annamia Larsson, valthorn, Fredrik Zetterström, baryton och Hermann Stefánsson, klarinett.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA