Nyheter

Simone Young dirigerar Nibelungens ring i Bayreuth i sommar

Simone Young. Foto: Berthold Fabricius.

Därmed blir hon den första kvinnliga dirigenten som tar sig an tetralogin i festspelshuset. Meningen var att Philippe Jordan skulle ha dirigerat Ringen men han har avsagt sig uppdraget. Australiensiskan Simone Young (f. 1961) har en omfattande karriär. Just nu är hon chefsdirigent för Sydney Symphony Orchestra. Hon inledde sin karriär som repetitör och assistent vid The Australian Opera för dirigenter som Charles Mackerras, Richard Bonynge och Carlo Felice Cillario.

Hennes dirigentdebut ägde rum 1985 vid Sydney Opera House. Senare var hon assistent åt James Conlon och kapellmästare på Kölnoperan. Young var även assistent åt Daniel Barenboim vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin och vid Bayreuthfestspelen.

Simone Young debuterade på Hamburgoperan 1996, där hon 2003 blev både chefsdirigent och operachef. Hon utsågs till ”Dirigentin des Jahres” 2006 av kritikerna på Opernwelt. Hon var den första kvinnliga dirigent som ledde en föreställning på Wiener Staatsoper 1993. Tolv år senare var hon första kvinna att dirigera Wiener Philharmoniker i Musikverein.

Bland hennes många skivinspelningar måste en komplett Bruckner-cykel framhållas och även Nibelungens ring (en Hamburgproduktion, utgiven av Oehms Classics). Så det är en mycket meriterad dirigent som i sommar kommer att leda Ringen i Bayreuth.

De kvinnliga dirigenterna är för övrigt i majoritet i Bayreuth i sommar. Förutom Simone Young dirigerar Oksana Lyniv Den flygande holländaren och Nathalie Stutzmann Tannhäuser. Övriga dirigenter är Semyon Bychkov (Tristan och Isolde) och Pablo Heras-Casado (Parsifal).

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA