Nyheter

Helle Solberg ny vd på Norrlandsoperan

Helle Solberg. Foto: Carl Thorborg

Helle Solberg kommer från Kungliga Operan där hon varit orkesterchef sedan 2015. Hon tillträder som vd för Norrlandsoperan i Umeå den 1 maj 2024 och ersätter Erik Mikael Karlsson, som utsetts till ny vd och chef för Malmö Live Konserthus och Malmö Symfoniorkester.

Helle Solberg har en gedigen erfarenhet som bland annat kompositör, musiklärare, producent och sedermera i roller som konstnärlig ledare med personalansvar på Musik i Syd 2005–10, verksamhetschef/musik- och orkesterchef för Smålands Musik och Teater 2010–15 och nu senast som orkesterchef för Kungliga Hovkapellet.

I sin roll på Kungliga Operan har Solberg haft budgetansvar, konstnärligt ansvar och personalansvar för 112 anställda. Det ansvaret innefattar arbetsmiljö, konstnärlig utveckling, anställning av musiker och dirigenter till Operans sceniska produktioner och konserter, samt ansvar för Hovkapellets konsertplanering.

Utöver att också vara en aktiv föredragshållare har hon haft ett antal uppdrag som styrelseledamot i Jeunesse Musicales, Svensk Scenkonst och Gehrmans Musikförlag AB. Hon är för närvarande styrelseledamot i Rosenborgsstiftelsen/Förvaltningsbolaget för Gehrmans Musikförlag AB. Sedan 2012 är hon även medlem i Svensk Scenkonsts förhandlingsdelegation.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA