Nyheter

Norrlandsoperan får tio miljoner för nytt operaprojekt

Norrlandsoperan. Foto: Malin Grönberg.

Norrlandsoperan i Umeå har tilldelats tio miljoner kronor av Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (RJ) för att genomföra operaprojektet The Galloping Cure. Det är ett av sju utvalda projekt som genom satsningen RJ Konst och kultur skapas med inspiration från forskning. Projektet ska genomföras inom tre år med start under 2024.

 Under hösten var Norrlandsoperan en av de utvalda organisationer som fick inbjudan av Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond att ansöka om bidrag till kulturprojekt med koppling till forskning. Efter att ansökan granskats av en särskilt sammansatt expertgrupp står det klart att Norrlandsoperan tilldelas den maximala summan på tio miljoner kronor för operaprojektet The Galloping Cure.

Riksbankens Jubileumsfond har som främsta syfte att främja forskning inom humaniora och samhällsvetenskap. Genom RJ Konst och kultur satsar Riksbankens Jubileumsfond 60 miljoner kronor på att ge sju organisationer inom museivärlden, teater, opera, podd- och spelproduktion möjlighet att skapa nya produktioner med utgångspunkt i forskning.

Den nya operan The Galloping Cure behandlar frågan om medicinsk etik och den amerikanska opioidepidemin, speglad genom Franz Kafkas mardrömsnovell En läkare på landet. Operan kommer att skapas och genomföras inom tre år med projektstart 2024.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA