In Memoriam

Margareta Ridderstedt 1951–2023

Margareta Ridderstedt.

Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet. Hon gjorde där flera ledande roller i det lyrisk-dramatiska facket: Micaëla i Carmen, Cio-Cio-San i Madame Butterfly, Pamina i Trollflöjten och inte minst titelrollen i Aida som hon också gestaltade på film – samtliga uppsättningar i regi av Claes Fellbom.

På andra scener gestaltade hon Rosalinda i Läderlappen (Kammaroperan/Operaligan) och Eurydike i Glucks Orfeus och Eurydike (Historiska museet i Stockholm). År 1987 gifte hon sig med affärsmannen Dag Ridderstedt och de genomförde flera operaprojekt i Östergötland: 2007 lät de sätta upp Lohengrin vid en kaj i Valdemarsvik med Margareta Ridderstedt som Elsa, och i samma kommun följde sedan Carmen och Orfeus och Eurydike då hon i stället stod för regin.

År 2010 förlade de sin verksamhet till Norrköping där Margareta Ridderstedt gestaltade Puccinis Tosca. Hon var också en flitigt anlitad sångpedagog och 1988 fick paret Ridderstedt dottern Elsa som gick i sin mors fotspår som framgångsrik sopran.

Margareta Ridderstedts bortgång kom oväntat efter en hastig stroke och sorgen är stor efter en mångsidig konstnär som hela tiden pekade på att det fanns alternativa vägar och tolkningssätt inom det svenska operalivet.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA