Nyheter

Martyna Szymczak ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan

Martyna Szymczak. Foto: Basia Liro.

Den unga polskan Martyna Szymczak blir ny assisterande dirigent på Göteborgsoperan. Kontraktet löper från hösten 2024 till och med våren 2026.

När lettiske Aivis Greters, efter två år som assisterande dirigent, i stället blir husets förste gästdirigent från hösten 2024, träder Martyna Szymczak in i rollen som assisterande dirigent. Bland 273 sökande kallades åtta till audition i augusti, och i hård konkurrens blev hon förstavalet för både juryn, orkestern och sångarna.

Martyna Szymczak tog sin masterexamen i dirigering vid Chopin University of Music i Warszawa 2018 och har under de senaste fem åren arbetat som assisterande dirigent vid Teatr Wielki i Warszawa.

År 2022 vann hon orkesterns specialpris vid Witold Lutosławski-tävlingen för unga dirigenter och 2021 nominerades hon till en Fryderyk, Polens finaste fonogrampris, för albumet “De Invitatione Mortis” med musik av Andrzej Karałow. På Göteborgsoperan kommer hon dirigera opera- och musikalföreställningar samt konserter.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA