Nyheter

Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir – årets Gunn Wållgren-stipendiater

Jens Persson Hertzman. Foto: Johanna Hanno/Kungliga Operan.

Barytonen Jens Persson Hertzman och Hulda Lind Jóhannisdóttir har utsetts till årets Gunn Wållgren-stipendiater. Wållgrens minnesfond har som ändamål att årligen dela ut stipendier till en skådespelare vid Dramaten och en sångare vid Kungliga Operan. Stipendiesumman är 40 000 kr vardera. Minnesfonden är instiftad av framlidne teaterkritikern Sven Ståhl.

Jens Persson Hertzman är född och uppvuxen i Södra Sandby utanför Lund. Efter studier på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm gick han också på Operahögskolan i Stockholm och tog examen våren 2013. Debuten ägde rum på Kungliga Operan 2012 som Papageno i Trollflöjten. Sedan 2015 har han varit en del av solistensemblen på Kungliga Operan och han gjort över 300 föreställningar, bland annat som Greven i Figaros bröllop, titelrollen i Barberaren i Sevilla och Dandini i Askungen samt roller i Maria StuardaCarmenXerxesLa bohèmeDon Giovanni och Rigoletto. Under hösten har han gjort rollen som den nygifte och övergivne Michael i Melancholia och i vår gör han som Teo en av huvudrollerna i Löftet.

Hulda Lind Jóhannsdóttir tillhör Dramatens fasta ensemble. Hon är utbildad vid Larssons Teaterakademi i Göteborg 1991–1993. På Dramaten har Hulda gjort 44 roller.

Stipendierna ur Gunn Wållgrens minnesfond utdelas gemensamt av Kungliga Dramatiska Teatern, Kungliga Operan och Kungliga Musikaliska Akademien. 2023 års mottagare av Gunn Wållgren-stipendiet har utsetts av fondens styrelse, i vilken ingår operachef Michael Cavanagh, Kungliga Operan, Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare Kungliga Dramatiska Teatern, Ständige sekreteraren Fredrik Wetterqvist, Kungliga Musikaliska Akademien och Stf chef för stiftelser Helena Wallenberg, SEB.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA