Nyheter

Ivan Repušić ny chefsdirigent på Oper Leipzig

Ivan Repušić. Foto: Damil Kalogjera

Den kroatiske dirigenten Ivan Repušić (f. 1978) tillträder sin tjänst som Generalmusikdirektor säsongen 2025/26, men redan i slutet av den här månaden dirigerar han Trollflöjten i Leipzig. Nästa säsong dirigerar han nypremiären på Otello. Han efterträder Ulf Schirmer som har varit GMD sedan 2009 och dessutom operachef sedan 2011.

Ivan Repušić studerade dirigering i Zagreb och vidare för dirigenter som Jorma Panula, Gianluigi Gelmetti och Donald Runnicles. Han startade sin karriär som kapellmästare vid operan i Hannover och var även GMD där 2016–19.

Repušić är chefsdirigent för Münchner Rundfunksorchester sedan 2017 och förste gästdirigent vid Deutsche Oper i Berlin. På Hamburgoperan har han dirigerat Kärleksdrycken, Rigoletto, La bohème och Tosca och på Semperoperan i Dresden Trollflöjten, La traviata, Simon Boccanegra, Macbeth och Don Carlos. Repušićs konsertrepertoar är också mycket omfattande.

Med Münchner Rundfunksorchester har Repušić dirigerat konsertanta framföranden av Giuseppe Verdis mindre spelade ungdomsverk. Dessa liveframföranden av Luisa Miller, I due Foscari , Attila och nu senast I Lombardi alla prima crociata har getts ut på cd av BR Klassiks.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA