Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Schreker: Der Schatzgräber

Daniel Johansson och Elisabet Strid i Der Schatzgräber i regi av Christof Loy.
Strid, Johansson, Laurenz, Pursio, Pauwels, Mayer. Orchestra and Chorus of the Deutsche Oper Berlin/M. Albrecht Regi: Christof Loy Scenografi: Johannes Leiacker Naxos 2.110761 [1 dvd] Distr: Naxos Els och Elis i Franz Schrekers succéopera Der Schatzgräber från 1920 är ett av operarepertoarens mest egenartade kärlekspar. Särskilt operans stora sopranparti Els är svår att förstå sig på så som Schreker skildrat henne. Els är servitris på sin fars värdshus och svårt begiven på vackra smycken. Så svårt att hon kräver av den ena friaren efter den andra att skaffa henne något speciellt vackert smy...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Strid, Johansson, Laurenz, Pursio, Pauwels, Mayer. Orchestra and Chorus of the Deutsche Oper Berlin/M. Albrecht
Regi: Christof Loy
Scenografi: Johannes Leiacker
Naxos 2.110761 [1 dvd]
Distr: Naxos

Els och Elis i Franz Schrekers succéopera Der Schatzgräber från 1920 är ett av operarepertoarens mest egenartade kärlekspar. Särskilt operans stora sopranparti Els är svår att förstå sig på så som Schreker skildrat henne. Els är servitris på sin fars värdshus och svårt begiven på vackra smycken. Så svårt att hon kräver av den ena friaren efter den andra att skaffa henne något speciellt vackert smycke. Eftersom hon bara är intresserad av smycket och inte friaren har hon för vana att förmå en annan man som är henne hängiven att mörda friaren med smycket och ge henne det åtrådda föremålet, samtidigt som hon slipper friaren. Mördaren kräver inget i gengäld. 

I sina handlingar är Els alltså en frånstötande psykopatisk manipulatör med flera liv på sitt obefintliga samvete. Hon blir dock häftigt förälskad i den litet världsfrånvände trubaduren Elis som intet ont anande besvarar hennes kärlek. Men Schreker ignorerar hennes grova och frånstötande brottslighet och skildrar henne musikaliskt på samma inkännande vis som om hon varit en Elisabeth i Tannhäuser eller Elsa i Lohengrin. Det här går inte alls ihop för mig, och hur Schreker tänkte förstår jag faktiskt inte.

Det går ändå illa för Els, men hon blir inte dömd för sina brott utan tvingas i stället gifta sig med en hovnarr (!) och grämer sig till döds, medan Elis drar vidare med sin förtrollade luta. Denna stjäl för övrigt Els också under ett par akter i denna egendomliga sagoopera som – likt Schrekers andra operor – lever på sin fantastiskt färgrika musik och på de vokalt (inte psykologiskt) tacksamma huvudrollerna. 

I början av 1920-talet var detta en av de mest spelade operorna i Tyskland, men därefter föll den länge i glömska. I fjol prövade Christof Loy dess sceniska duglighet på Deutsche Oper i Berlin (se OPERA 4/22), och nu kan man ta del av resultatet också via dvd. Jag har samma invändningar mot uppsättningen och verket i sig, som jag hade när jag såg den live, men det finns ändå åtminstone två goda skäl att göra sig bekant med dvd:n, och de skälen är båda svenska. 

Elisabet Strid gör den stora och svåra rollen som Els, och hennes röst är alldeles fantastisk. Hon sjunger med aldrig sviktande vokal spänst och lyster men kan förstås inte göra mycket åt den bristande trovärdigheten i rollens musikaliska psykologi. Daniel Johansson som trubaduren Elis har ett par mycket vackra ballader att sjunga och genomför rollen med lugn auktoritet. 

Sheriffen, ett slags Jack Rance-figur, har en tydligare scenpersona, och han gestaltas kraftfullt av Thomas Johannes Mayer. I dvd-utgåvan har man dock inte lyckats fånga den överväldigande praktutvecklingen hos orkestern under Marc Albrecht som sköljde över en när man satt i operasalongen.

Lennart Bromander

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos
Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora
Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro. För regissören Katie Mitchell har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore
I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

21 november 2022

Verdi: Don Carlos
När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar
Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L'Orfeo
Detta är en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad man främst tar till sig var vad som hörs från orkesterdiket, där Jordi Savall presenterar en optimal version av Monteverdis partitur.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer