Nyheter

Christian Thielemann ny GMD på Staatsoper Unter den Linden

Christian Thielemann.

Den omstridde dirigenten Christian Thielemann var Berliner Staatskapelles önskekandidat till tjänsten som ny Generalmusikdirektor – en tjänst som han tillträder nästa år. Thielemann är född 1959 i Wilmersdorf i Berlin och bor i Potsdam-Babelsberg. Nu återvänder han till Berlin, där han tidigare varit GMD på Deutsche Oper under åren 1997–2004.

Han är sedan 2012 chefsdirigent för Sächsische Staatskapelle i Dresden, ett kontrakt som löper ut efter den här säsongen. I Dresden innehar han även en honorärprofessur vid Hochschule für Musik Carl Maria von Weber. Mellan åren 2003 och 2012 var Thielemann konstnärlig ledare för Påskfestspelen i Salzburg.

Han har också varit musikchef vid Wagnerfestspelen i Bayreuth mellan 2015 och 2020. Här debuterade han år 2000 med att dirigera Mästersångarna i Nürnberg. Thielemann dirigerar regelbundet både Berliner och Wiener Philharmoniker. Dessutom var han chefsdirigent för Münchner Philharmonie 2004–11.

Thielemann är mest känd för sina tolkningar av den tyska romantiska och senromantiska repertoaren.

På senare tid har han ersatt Daniel Barenboim, som han nu efterträder, genom att dirigera Nibelungens ring på Staatsoper i Berlin. Han ersatte han även Herbert Blomstedt i Anton Bruckners sjunde symfoni. Tillsammans med Berliner Staatskapelle dirigerade han nyligen Johannes Brahms fyra symfonier under en Sydkoreaturné.

Det är med andra ord en mycket meriterad chefsdirigent som Staatskapelle i Berlin kommer att få.

Sören Tranberg

 

 

 

Fler Nyheter från OPERA