Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora

Julia Bullock och Joyce DiDonato i Händels Theodora, regisserad av Katie Mitchell.
Bullock, DiDonato, Orliński, Lyon, Orendt. The Orchestra of the Royal Opera House, Royal Opera Chorus/Bicket Regi: Katie Mitchell Scenografi: Chloe Lamford Opus Arte OA1368D [1 dvd] Distr: Naxos Georg Friedrich Händels näst sista oratorium Theodora, som uruppfördes 1750, bygger inte på någon biblisk episod utan utspelar sig i 300-talets Antiochia, där den romerske ståthållaren Valens med hot om dödsstraff vill tvinga alla innevånare att dyrka Jupiter. I den lilla kristna kommuniteten vägrar man, men deras andliga ledare Theodora döms inte till döden utan vanäras genom att tvingas till prost...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Bullock, DiDonato, Orliński, Lyon, Orendt.
The Orchestra of the Royal Opera House, Royal Opera Chorus/Bicket
Regi: Katie Mitchell
Scenografi: Chloe Lamford
Opus Arte OA1368D [1 dvd]
Distr: Naxos

Georg Friedrich Händels näst sista oratorium Theodora, som uruppfördes 1750, bygger inte på någon biblisk episod utan utspelar sig i 300-talets Antiochia, där den romerske ståthållaren Valens med hot om dödsstraff vill tvinga alla innevånare att dyrka Jupiter. I den lilla kristna kommuniteten vägrar man, men deras andliga ledare Theodora döms inte till döden utan vanäras genom att tvingas till prostitution. Hon räddas av den romerske soldaten Didymus, som konverterar till kristendomen, men det slutar ändå med att båda döms till döden.

Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro, och Händel skildrar denna tveklösa, allt besegrande tro med stort allvar och ibland rent svindlande skönhet. För regissören Katie Mitchell i den här uppsättningen från Covent Garden från februari 2022 har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt. 

Här är de tjänstefolk i köket hos den liderlige gangsterbossen Valens (utmärkt Gyula Orendt), och i hemlighet apterar de kristna på äkta terroristmanér en bomb där i köket, uppenbarligen avsedd som led i ett revoltförsök. Det går i stöpet, och Theodora och Didymus döms till döden genom att stängas in i ett kylrum. Då lyckas Theodoras närmaste vän, den i originalet innerligt fromma Irene, befria dem och till tonerna av den varmt försonliga slutkören (”Join ye your songs, ye Saints on Earth/With the blest Saints above/And hail the Triumph of their Birth/In Glory, Peace and Love”) begår Theodora och Irene en blodig mordorgie på Valens och hans anhängare. Det är lätt att associera till slutet i Lars von Triers Dogville.

I en modern föreställning har regissören all rätt att kommentera och ställa frågor till ett äldre verk, men här går Katie Mitchell ett steg för långt. Den historia hon presenterar på scenen är helt motsatt den Händel satte musik till, den text som sångarna sjunger har inget att göra med de handlingar de utför på scenen. Innerlighet blir oförsonlighet, fromhet blir aggression. Mitchells bisarra koncept får väl också ses som ett slags försök att undvika den statiska karaktär ett oratorium lätt får när man överför det till operascenen. Och här i Mitchells revolutionsdrama skapas onekligen action i oväntad mängd.

Musikaliskt finns det mer som man gärna tar till sig. Julia Bullock är en Theodora med stark scennärvaro och varm timbre. Joyce DiDonato som Irene är som alltid övertygande, och Jakub Józef Orliński som Didymus har en angenämt vacker, ljust och mjukt klingande countertenor. Den mycket Händelerfarne Harry Bicket leder den musikaliskt stabila föreställningen.

Att det faktiskt utmärkt väl går att modernisera Theodora sceniskt utan att göra minsta våld på tonsättarens intentioner upplevde jag i en underbar minimalistisk inscenering av Christof Loy i Salzburg 2009, och den finns också på dvd.

Lennart Bromander

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Schreker: Der Schatzgräber
I början av 1920-talet var detta en av de mest spelade operorna i Tyskland, men därefter föll den länge i glömska. I fjol prövade Christof Loy dess sceniska duglighet på Deutsche Oper i Berlin, och nu kan man ta del av resultatet också via dvd.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos
Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore
I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

21 november 2022

Verdi: Don Carlos
När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar
Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L'Orfeo
Detta är en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad man främst tar till sig var vad som hörs från orkesterdiket, där Jordi Savall presenterar en optimal version av Monteverdis partitur.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer