Nytt på dvd

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Strauss: Ariadne på Naxos

Krassimira Stoyanova i Strauss Ariadne på Naxos, regisserad av Matthias Hartmann.
Stoyanova, Glueckert, Pratt, Koch, Werba, m.fl. Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino/Gatti. Regi: Matthias Hartmann Scenografi: Volker Hintermeier Dynamic 37970 [1 dvd] Distr: Naxos Typecasting i operauppsättningar är ett ständigt tvistefrö. Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel?  Sophie Koch har en fantastiskt fin röst, en lyrisk mezzo med dragning åt det dramatiska. Jag har bland annat sett henne som e...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Stoyanova, Glueckert, Pratt, Koch, Werba, m.fl. Orchestra del Maggio Musicale Fiorentino/Gatti.
Regi: Matthias Hartmann
Scenografi: Volker Hintermeier
Dynamic 37970 [1 dvd]
Distr: Naxos

Typecasting i operauppsättningar är ett ständigt tvistefrö. Är röstkvaliteten eller scenpersonan viktigast när en roll ska besättas? Oftast handlar det om kompromisser, men var går gränsen när det inte hjälper att rösten är den rätta, när gestalten som står där på scenen bara är fel? 

Sophie Koch har en fantastiskt fin röst, en lyrisk mezzo med dragning åt det dramatiska. Jag har bland annat sett henne som en högklassig Fricka. I denna inspelning av Richard Strauss Ariadne på Naxos från Maggio Musicale Fiorentino 2022 gör hon Kompositören, som ju är huvudperson i prologen. Det är klangrymd, lyster och expansionsbriljans i Kochs stämma, men..! Kompositören är en av Strauss/Hugo von Hofmannsthals mest charmfulla scenfigurer, mycket ungdomlig, fallen för både självbedrägeri och högtravande idealism och i sin brist på erfarenhet ett värnlöst offer för minsta inviterande dragning på ögonbrynet från Zerbinetta. Absolut inget av detta finns hos Sophie Koch, en stram dam i övre medelåldern med knut i nacken och snusbrun kostym. Hon ser ut som Musiklärarens gamla faster, och även om Koch alltså i princip behärskar sitt parti perfekt, finns heller inget av naiv ungdomlig charm i hennes röst.

Samma problem är det med Ariadne själv, Krassimira Stoyanova. Ariadne behöver inte alls låta ungdomlig eller se ungdomlig ut. Hon ska ju föreställa en självmedveten diva, en rutinerad scenpersonlighet, som genom sin professionalitet lever sig in i den övergivna Ariadnes predikament. Och Stoyanova övertygar vokalt i alla avseenden, hennes ”Es gibt ein Reich” är gripande stark och vacker. Det är bara det att hon ser ut som en arg tant ur någon gammal svensk pilsnerfilm. Frisyren liksom hennes beigea mundering i 1920-talsstil är som skapta för att motverka kvaliteten i hennes sång. Så okänsligt! Jag måste titta bort för att kunna uppskatta hennes sång efter förtjänst.

Även Jessica Pratts Zerbinetta har man försökt sänka genom en trist mundering, men här sammanfaller i alla fall scenpersonan med rösten på ett lyckligare sätt, och även om jag sett och hört mer kvicksilvrigt eleganta och fyndigt agerande zerbinettor blir ”Grossmächtige Prinzessin” den höjdpunkt som den ska vara i slutscenen. 

AJ Glueckert som Bacchus har en mjukt attraktiv hjältetenor men är dessvärre också utspökad i något brunbeigt schabrak, som förtar hans hjältepondus.

Matthias Hartmann är en erfaren teaterregissör, som bland annat varit chef för Burgtheater i Wien, men förutom okänsligheten i persongestaltningen är regin genomgående konventionell; det finns mer esprit hos dirigenten Daniele Gatti.

Lyssna alltså gärna på den här dvd:n, men undvik att titta på den!

Lennart Bromander 

Fler Nytt på dvd från OPERA

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

2 november 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Schreker: Der Schatzgräber
I början av 1920-talet var detta en av de mest spelade operorna i Tyskland, men därefter föll den länge i glömska. I fjol prövade Christof Loy dess sceniska duglighet på Deutsche Oper i Berlin, och nu kan man ta del av resultatet också via dvd.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Theodora
Theodora är en historia om det stora i att hellre gå i döden än att kompromissa med sin tro. För regissören Katie Mitchell har tydligen en sådan trosvisshet förefallit alltför magstark, och hon försöker i stället tolka de kristnas agerande på ett helt annat sätt.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Puccini: Tosca
Barrie Kosky är en av de mest eftertraktade och uppburna operaregissörerna i dag. Det var med stora förväntningar som jag närmade mig hans Tosca från De Nederlandse Opera i Amsterdam, som tyvärr får betraktas som en besvikelse.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

7 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Mondonville: Titon et L’Aurore
I denna sällan framförda opera vimlar det av får. De nosar och nojsar, klättrar på herdarna eller försöker äta upp deras klädesplagg.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Rimskij-Korsakov: Julnatten
Frankfurtoperan utsågs 2022 för sjätte gången till Årets operahus av den tyska tidskriften Opernwelt. Operahusets kör utsågs till Årets operakör, och som det inte vore nog utsågs Julnatten till Årets uppsättning.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

6 april 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Donizetti: Le nozze in villa, Lucrezia Borgia & Belisario
“Donizetti övervinner allt” eller “The show must go on!” Det är något absurt, nästan makabert men samtidigt något heroiskt och med starkt symbolvärde över dessa tre dvd:er från Donizettifestspelen i Bergamo.

Läs mer

Nytt på dvd

21 november 2022

Verdi: Don Carlos
När den här föreställningen av Don Carlos spelades in på Covent Garden i London våren 1985 hade regissören Luchino Visconti redan varit död i nio år. Men scenografin och kostymerna är i alla fall original-Visconti, och hans ande genomsyrar påtagligt uppsättningen.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Händel: Julius Caesar
Jag förstår om någon kan störas av en litet överdriven stökighet i Ashley Martin-Davis scenografi, men jag sitter hela tiden road, förväntansfull och av och till alldeles förförd. Det senare främst på grund av det briljanta musikaliska framförandet.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

21 november 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Monteverdi: L'Orfeo
Detta är en sval, sparsmakat vacker och tämligen minimalistisk version av detta det första mästerverket i operans historia. Vad man främst tar till sig var vad som hörs från orkesterdiket, där Jordi Savall presenterar en optimal version av Monteverdis partitur.

Läs mer

Nytt på dvd

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

20 september 2022

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Prokofjev: Brinnande ängeln
Brinnande ängeln är Sergej Prokofjevs kanske tajtaste opera, samtidigt som den har störst spännvidd. Detta fantasieggande verk har regissören Andrea Breth valt att rakt igenom placera på ett modernt sinnessjukhus.

Läs mer

Nytt på dvd

23 februari 2021

DVD-Tips: Adams Postiljonen från Lonjumeau
Erik Graune tycker att den som vill njuta av en pärla ur den franska 1800-talsoperan och få se en föreställning som håller humöret uppe bör stifta bekantskap med denne skönsjungande postiljon i Michael Spyres gestalt.

Läs mer