In Memoriam

Renata Scotto 1934–2023

Renata Scotto.

En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, italienskan Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskarby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring. Kort därpå vann hon en tävling där priset var att debutera vid Teatro Nuovo i Milano, vilket hon också gjorde som Violetta i La traviata vid 18 års ålder!

Året därpå debuterade hon på La Scala i byxrollen Walter i Catalanis La Wally mot Renata Tebaldi och Mario del Monaco. Trots de världsledande sångarna stal hon showen och blev inropad femton gånger. Men det verkliga genombrottet kom när La Scala gästspelade i Edinburgh med Bellinis Sömngångerskan. En extraföreställning sattes in som Maria Callas vägrade att framträda i. Hon ersattes av Scotto som över en natt blev en internationellt känd operastjärna redan vid 23 års ålder. I början av sin karriär sjöng hon många lyriska koloraturroller som Gilda i Rigoletto, Lucia di Lammermoor och Adina i Kärleksdrycken men också många ovanliga bel cantoroller som Zaira och Giulietta i I Capuleti e i Montecchi, båda av Bellini, samt Isabelles krävande koloraturparti i Meyerbeers Robert le diable.

På 60-talet kom hon att sjunga alltmer i USA och Metropolitandebuten skedde 1965 som Madama Butterfly. Engagemangen i detta operahus blev allt tätare och ledde till att hon flyttade med sin familj till New York. På Met kom hon att sjunga över 300 föreställningar i 65 roller under 22 år. Cirkeln slöts då hon vid sin avskedsföreställning 1987 sjöng samma roll som debuten där – Butterfly – men med den skillnaden att hon nu också hade regisserat uppsättningen.

Däremellan ligger en glansfull och storartad karriär, och den som lyssnar till hennes tidiga inspelningar förstår att hon ville något mer. Hon fyllde relativt oskuldsfulla roller som Gilda eller Lucia med en enorm uttryckskraft. Hennes frasering var extraordinärt musikalisk och som få laddade hon varje ord med innehåll – varje löpning och koloratur hade dessutom ett betydligt djupare innehåll än enbart briljans. Därför var det knappast förvånande att Scotto efterhand breddade rösten och gav sig på en mer dramatisk repertoar. Under 70-talet gjorde hon tyngre Verdi- och Pucciniroller samt veristiska roller som Maddalena i Andrea Chénier och titelrollerna i La Gioconda och Adriana Lecouvreur. Visst kunde det vara något riskabelt för hennes i grunden lyriska röst när hon gav sig på partier som Abigaille i Nabucco eller Lady Macbeth, men ack så spännande det var!

Scottos karriär sammanföll också med boomen för kompletta skivinspelningar, så hon medverkar på ett mycket stort antal sådana – i rena koloraturroller på 60-talet till de senare dramatiska sopranpartierna under 70- och början av 80-talet. Några operor, som Rigoletto, La traviata och Madama Butterfly, spelade hon dessutom in två gånger, så den som önskar kan jämföra den unga koloratursopranen med den mognare interpreten. Övriga viktiga inspelningar för henne finns bland de tidigare Glauke i Cherubinis Medea mot Callas, Lucia di Lammermoor, Liù i Turandot mot Birgit Nilsson och Serpina i La serva padrona mot Sesto Bruscantini.

Bland de senare inspelningarna måste nämnas av Puccini Le villi, Edgar, Triptyken och Tosca, hos Verdi Abigaille i Nabucco och Desdemona i Otello, dessutom Maddalena i Andrea Chénier, titelrollen i Adriana Lecouvreur (oslagbar!), Bellinis Norma, Nedda i Pajazzo och Santuzza i Cavalleria rusticana. I princip alltid italienska roller alltså, men hon medverkade också som Berthe i Meyerbeers Profeten i den första inspelningen av det verket. Hon kan även upplevas på dvd i ett stort antal upptagningar, i första hand från Metropolitan, till exempel i La bohème, Luisa Miller, Francesca da Rimini och Manon Lescaut.

Mot slutet av sin karriär gav sig Scotto på några lägre sopranroller som Fältmarskalkinnan i Rosenkavaljeren, Kundry i Parsifal samt Kvinnan i Vox humana respektive Erwartung. Hennes sista roll var Klytaimnestra i Elektra som hon gjorde vid nära 70 års ålder. Då hade hon också verkat som operaregissör i både USA och i Italien samt varit en uppskattad sånglärare och ledare av masterclasses. Till hennes mest berömda elever hör Renée Fleming och Deborah Voigt.

I vissa roller, som Norma, blev Scotto motarbetad av Callas-fans som aldrig kunde acceptera att operalivet gick vidare med nya sångare. Men den som lyssnar på någon av Scottos inspelningar inser ganska snart att det är både ointressant och ovidkommande att försöka jämföra henne med någon annan. Få sångare var nämligen så personliga som hon och satte så mycket sin egen prägel på en viss operaroll – hon var ”one of a kind”, som man säger.

Göran Gademan

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

27 februari 2024

Stefan Axelsson 1953–2024
Barytonen Stefan Axelsson har avlidit 70 år gammal. Han var bland annat utbildad i solosångsklassen vid Musikhögskolan i Stockholm med Lilian Gentele som lärare och gjorde sig därefter känd som en enormt mångsidig och flitig baryton på flera olika svenska scener.

Läs mer

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer