In Memoriam

Arnold Östman 1939–2023

Arnold Östman. Foto: Richard Holt/L'Oiseau-Lyre

Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han tog organist- och kantorsexamen i Lund 1956 och verkade redan som tonåring som organist inom Svenska Missionsförbundet, där hans far var pastor. Sedan följde konst- och musikvetenskap i Lund och Köpenhamn samt vid Sorbonne i Paris.

Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt musikliv. Redan på slutet av 1960-talet var han lärare vid Musikdramatiska skolan (senare Operahögskolan) i Stockholm. Han verkade vid Vadstena-Akademien, först som sånginstruktör, senare som dirigent och till sist även konstnärlig ledare 1971–81. Ja, han kan sägas vara en av grundarna tillsammans med Ingrid Maria Rappe. Östman reste till Italien med musikarkeologen Åke Sällström för att hitta bortglömda barockoperor i arkiven. Detta ledde till att flera nyupptäckta verk sattes upp i Vadstena, där en mängd unga svenska sångare kom att inledda sina karriärer.

En av de unga sångarna var Per-Erik Öhrn, som Arnold Östman tyckte skulle regissera. Det var startskottet för Öhrn som regissör. Östman var också knuten till Sångens Makt, som bildade kärnan när Norrlandsoperan i Umeå startade sin verksamhet 1974. Han var under tre år dess förste chef. Utan Arnold Östmans insatser hade varken Vadstena-Akademien, som firar 60-årsjubileum nästa år, eller Norrlandsoperan, som firar 50 år, varit vad de är i dag.

Han var verksam som konstnärlig ledare och dirigent vid Drottningholms Slottsteater 1980–92. Östman handplockades av teaterns avgående chef Bertil Bokstedt, som lät honom dirigera Göran Järvefelts uppsättning av Don Giovanni med sångare som Håkan Hagegård, Erik Saedén, Helena Döse och Gösta Winbergh. Uppsättningen sändes i både svensk och tysk television. Samarbetet mellan Östman och Järvefelt resulterade i flera storartade produktioner – ja, det var närmast en framgångssaga för teatern på Lovön.

Arnold Östman var den förste i Sverige som såg till att man spelade på tidstrogna instrument, något som han initialt fick mycket kritik för. Kritikerna vände snabbt på klacken när de insåg att det här var rent stilbildande. Östman kom att dirigera tolv operor under sin chefstid.

Da Ponte-trilogin och Trollflöjten spelades in med internationella solister på skivbolaget Decca. Sex andra Mozartoperor sändes i SVT och gavs ut senare på dvd av Arthaus. Domenico Cimarosa, samtida med Mozart, spelades också, inte minst Det hemliga äktenskapet. Här regisserade Michael Hampe, som då var Kölnoperans chef, vilket ledde till att flera av sångarna från Kölnensemblen regelbundet sjöng på Drottningholm. Kölnoperan gästspelade också med Händels Agrippina i Hampes regi och med Östman som dirigent. Deutsche Oper i Berlin gästspelade med Carl Heinrich Grauns Montezuma.

En påbörjad Gluckcykel initierades av Göran Järvefelt, som dock gick bort, så hela fyra Gluckoperor gavs med olika regissörer. Naxos spelade in Gluckoperorna Orfeus och Eurydike och Alceste, båda med Östman på pulten.

Själv är jag djupt tacksam för att ha fått upplevt Drottningholmsteaterns storhetstid under Östmans chefskap. Vi förstår nog inte riktigt hur stor han var internationellt. Han var den förste svenske dirigent som fått leda en operapremiär på Wiener Staatsoper. Det var 1991 med Mozarts ungdomsverk Lucio Silla med sångare som Thomas Moser, Edita Gruberova, Ann Murray och Yvonne Kenny. På Bastiljoperan dirigerade Östman Figaros bröllop. Och i Parma dirigerade han Rossinis La donna del lago med June Anderson. Han gästspelade även på Wiener Volksoper och på Covent Garden i London.

Efter chefskapet på Drottningholm var han verksam som frilans och dirigerade mer orkesterverk och färre operor. Hans repertoar var bred, inte bara tidig musik, utan också Bellinis Sömngångerskan på Malmö Opera. Där samarbetade han med regissören Per-Erik Öhrn när de satte upp Wilhelm Stenhammars opera Tirfing 2011.

På senare år var han också verksam vid Confidencen, Ulriksdals slottsteater, där han tillsammans med premiärdansaren Per Arthur Segerström iscensatte Orfeus och Eurydike. Många som har samarbetat med Arnold Östman har vittnat om hans enorma kreativitet, men även förmågan att känna in och lyssna av människor. Han har också varit en stor inspiratör för en mängd sångare. Dirigenten Olof Boman, numera präst, har nämnt att Östman var en viktig inspirationskälla för honom.

Arnold Östmans gärning kan inte nog prisas och det är vi som har fått vara med på resan både bakom och framför scenen som får hålla hans minne vid liv. Han var den som lyckades föra in lilla Sverige i fas med utvecklingen inom tidig musik på kontinenten.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer