Nyheter

Roland Kluttig blir förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera

Roland Kluttig.

Den tyske dirigenten Roland Kluttig (f. 1968) har utnämnts till förste gästdirigent och konstnärlig rådgivare vid Wermland Opera. Under ett treårigt förordnande med start säsongen 2024/25 kommer Kluttig att vara återkommande musikalisk ledare för Wermland Operas orkester samt ett konstnärligt bollplank för teaterchefen Kjell Englund och programrådet.

Roland Kluttig dirigerade Karlstadorkestern första gången i mars i år och tycke uppstod. Han samarbetade med Kjell Englund på Norrlandsoperan under åren 2007 och 2012, där han dirigerade Peter Grimes och Wozzeck.

Roland Kluttig är född i Dresden, där han studerade och inledde sin karriär med särskilt fokus på nutida musik. Sedan drygt 20 år har han ett nära samarbete med Stuttgartoperan, där han dirigerat premiärerna på Salome och Figaros bröllop. Mellan åren 2010 och 2020 var Kluttig chefsdirigent vid Landestheater i Coburg, där han bland annat dirigerade Lohengrin och Parsifal. Han nominerades till Årets dirigent av tyska Opernwelt för sin tolkning av Fidelio.

På Oper Graz var han chefsdirigent under åren 2020–23. Här hade han stora konstnärliga framgångar med Szymanowskis Kung Roger, Dukas Ariane et Barbebleue, Weinbergs Die Passagierin, Haas Morgen und Abend och Janáčeks Katja Kabanova.

Wermland Opera har gjort ett riktigt kap genom att engagera en sådan meriterad dirigent.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA