Nyheter

Stor fransk barockopera på Drottningholms Slottsteater 2024

Francesco Corti. Foto: Markus Gårder.

Nästa sommar sätts Jean-Baptiste Lullys (1632–87) mästerverk Armide från 1686 upp på rokokoteatern på Lovön. För första gången sätts en Lullyopera upp på teatern. Det blir ett franskt konstnärligt team som tillsammans med musikchefen och dirigenten Francesco Corti tolkar verket.

Regissören Florent Siaud och koreografen Natalie Van Parys har tidigare arbetat på Drottningholm tillsammans med Marc Minkowski och Ivan Alexandre i Mozarts Da Ponte-trilogi. För scenografin och kostymdesignen svarar Philippe Miesch, som har stor erfarenhet av barockopera. Han kommer att använda sig av teaterns skatt av scendekorer och det unika scenmaskineriet.

Armide är en tragedi med libretto av Philippe Quinault, i nivå med de samtida Racine och Molière. Verket blev en omedelbar framgång och spelades flitigt i slutet av 1600-talet. Operan innehåller många dansscener där övernaturliga väsen speglar huvudpersonernas mentala tillstånd De slits mellan glädje och skräck, verklighet och fantasi. Armide är som Ingmar Bergmans Scener ur ett äktenskap i barockstil, där huvudpersonerna går igenom passionens alla tillstånd.

Vilka sångare som kommer att sjunga i Armide meddelas senare.

Premiär den 3 augusti och sedan spelas uppsättningen till och med den 17 augusti 2024. Biljettförsäljningen startar den 3 november.

Sören Tranberg

Fler Nyheter från OPERA