In Memoriam

Rachel Yakar 1936–2023

Rachel Yakar. Foto: Elfi Hess.

Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal. Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet. Debuten ägde rum 1963 på operan i Strasbourg. Året därpå blev Yakar engagerad vid Deutsche Oper am Rhein (Düsseldorf/Duisburg) och här kom hon att vara verksam i drygt 25 år.

Där medverkade hon i mer än fyrtio produktioner. Här kan nämnas Eurydike i Orfeus och Eurydike, Grevinnan i Figaros bröllop, Donna Elvira i Don Giovanni, Desdemona i Verdis Otello, Tatjana i Eugen Onegin, Mimì i La bohème och Liù i Turandot. Längre fram i karriären gjorde hon även titelrollerna i Rusalka, Arabella, Mélisande i Debussys opera, Antonia i Hoffmanns äventyr, Marguerite i Faust och Anne Trulove i Rucklarens väg. Yakar var en stor publikfavorit, inte minst för sin fantastiska scennärvaro.

Rachel Yakar var en flitig artist vid en mängd operafestivaler som Aix-en-Provence, där hon gjorde Najaden i Ariadne på Naxos. Vid festivalen i tyska Schwetzingen var hon med vid uruppförandet av Lore Klebes opera Das Märchen von der schönen Lilie 1969. Vid Bayreuthfestspelen medverkade hon under två somrar som Freia i Rhenguldet, Gerhilde i Valkyrian och som en blomsterflicka i Parsifal.

Hennes stora genombrott kom med huvudrollen i Poppeas kröning på Zürichoperan 1977 i Jean-Pierre Ponnelles regi och med Nikolaus Harnoncourt som dirigent. Hela Monteverdicykeln från Zürich finns utgiven på dvd.

Vid festspelen i Glyndebourne gjorde Yakar Donna Elvira och inte minst Fältmarskalkinnan i Rosenkavaljeren under några somrar på 1980-talet. Hon var återigen aktuell i Aix som Aricie i Rameaus Hippolyte et Aricie 1983. Hon var också verksam vid festivalerna i Edinburgh och Salzburg samt vid Covent Garden i London.

Själv minns jag hennes Fiordiligi på Drottningholmsteatern i Göran Järvefelts Così fan tutte-uppsättning, där systern Dorabella sjöngs av Alicia Nafé och deras fästmän av Gösta Winbergh och Tom Krause. Arnold Östman dirigerade och det blev även en cd-inspelning på tidstrogna instrument av den här produktionen.

Det framgår att Yakar hade en bred repertoar där hennes insatser inom barockoperan var betydande: Clérambaults Médée med Reinhard Goebel, Lullys Armide med Philippe Herreweghe, Leclairs Circé i Scylla et Glaucus med John Eliot Gardiner och Melissa i Händels Amadigi di Gaula med Roger Norrington.

På 1970-talet gjorde hon Mélisande med Armin Jordan (cd-utgivning), titelrollen i Jenůfa, Madame Lidoine i Poulencs Karmelitsystrarna och Gilda i Rigoletto på Opéra Garnier i Paris. Rachel Yakar hade även en omfattande konsertrepertoar i form av Mendelssohns oratorium Paulus. Hon sjöng gärna franska mélodies av Henri Duparc, Gabriel Fauré, Olivier Messiaen och Francis Poulenc.

Yakar finns bevarad på flera operainspelningar, som t.ex. i Rameaus Pygmalion och Les Indes galantes samt i Händels Admeto med Alan Curtis. Efter avslutad karriär var hon verksam som sångpedagog vid musikkonservatoriet i Paris, där en av hennes främsta elever var Patricia Petibon.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer

In Memoriam

2 juli 2023

Kenneth Riegel 1938–2023
Den amerikanske tenoren Kenneth Reigel har avlidit, 85 år gammal. Kenneth Riegel sjöng på all världens ledande operascener. För en bredare operapublik är han kanske mest känd för Don Ottavio i Joseph Loseys film, där Ruggiero Raimondi gestaltade Don Giovanni. Riegel gjorde också Sjusjkij i Andrezej Zulawskis filmatisering av Boris Godunov.

Läs mer

In Memoriam

20 juni 2023

Gabriele Schnaut 1951–2023
En av våra mest framstående högdramatiska sopraner Gabriele Schnaut har efter en kort tids sjukdom avlidit, 72 år gammal. Hon var född i Mannheim men växte upp i Mainz, där hon redan som barn tog violin- och sånglektioner.

Läs mer

In Memoriam

2 juni 2023

Kaija Saariaho 1952–2023
Den finländska tonsättaren och konstakademikern Kaija Saariaho har avlidit 70 år gammal. Hon var en av Finlands internationellt mest kända och en av sin samtids mest betydelsefulla tonsättare. Hon var född och uppvuxen i Helsingfors, men har de senaste årtiondena varit bosatt i Paris.

Läs mer

In Memoriam

8 maj 2023

Grace Bumbry 1937–2023
Den amerikanska operasångerskan Grace Bumbry har avlidit i Wien vid en ålder av 86 år. Bumbry tillhörde de absolut främsta i sin generation, lika hemmastadd i mezzo- som i sopranfacket och med en enastående lång karriär över hela världen.

Läs mer

In Memoriam

29 mars 2023

Hans-Åke Sjöquist 1948–2023
Ljusdesignern Hans-Åke Sjöquist har efter en tids sjukdom avlidit 74 år gammal. Han arbetade med ljussättning under närmare 50 år. Från 1986 var han frilans och drev designföretaget Candela. Han var utbildad vid Yale University School of Drama i Connecticut, USA.

Läs mer

In Memoriam

21 mars 2023

Virginia Zeani 1925–2023
Den rumänskfödda sopranen Virginia Zeani har avlidit 97 år gammal. Hon var född i en liten by i Transylvanien. Hennes professionella debut ägde rum på Teatro Duse i Bologna 1948 som Violetta i La traviata – en roll som hon sjöng hela 648 gånger under karriären.

Läs mer

In Memoriam

16 februari 2023

Friedrich Cerha 1926–2023
Den österrikiske tonsättaren, dirigenten och musikpedagogen Friedrich Cerha avled den 14 februari, tre dagar före sin 97-årsdag. Han var född i Wien och var ett musikaliskt underbarn. Han spelade violin redan som sexåring och två år senare komponerade han sina första alster.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2023

Jürgen Flimm 1941–2023
Teaterregissören och förre operachefen vid Staatsoper Unter den Linden i Berlin Jürgen Flimm har avlidit 81 år gammal. Han var född i Giessen, men växte upp i Köln där han studerade teatervetenskap och sociologi.

Läs mer

In Memoriam

31 januari 2023

Helena Jungwirth 1945–2023
Den svenska mezzosopranen Helena Jungwirth har avlidit 77 år gammal. Hon utbildade sig vid Statens musikdramatiska skola i Stockholm 1969–72. Jungwirth debuterade som Dorabella i Così fan tutte på Drottningholms Slottsteater 1972.

Läs mer