Recensioner

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dardanus på Confidencen, Ulriksdals slottsteater

Martin Vanberg och Ida Ränzlöv. Foto: Martin Hellström
”Du spridare av groteska ackord … bort med händerna från vad som är hans (d.v.s. Lullys operor) och avhåll dig hädanefter ifrån att pina öronen hos hederliga män!” Det är självaste Jean-Jacques Rousseau, som helt i upplysningstidens anda vanligtvis hyste en reformvänlig syn på operakonsten. Men denna gång och efter premiären på Jean-Philippe Rameaus femte opera Dardanus i Paris 1739, tog han parti för de konservativa lullisterna och levererade ovanstående salva.  Den främsta orsaken till Rousseaus löje var just en scen där Dardanus sover sött, vaggad till sömns av en kör av drömmar alldeles...
PRENUMERERA!

Logga in eller bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Du som är prenumerant och har ett konto kan logga in med knappen. Om du vill starta en prenumeration kan du göra det nedan. Registrera dig här om du är prenumerant men inte har ett konto än.

Bli prenumerant för att läsa hela artikeln!

Ditt konto är inte kopplat till en aktiv prenumeration. Klicka här för att koppla ditt konto till din prenumeration, eller välj en prenumerationsform nedan om du inte är prenumerant.

Om du tror att någonting har gått fel, kontakta Flowy rörande din prenumeration på 08-799 62 07 eller tidskriftenopera@flowyinfo.se eller våra tekniker på hemsida@tidskriftenopera.se.

Papper

1 år

525:-

✓ 5 nummer på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

Digitalt

1 månad

39:-

✓ inget på papper

✓ fullt uppdaterad digitalt

✓ full historik digitalt

 

”Du spridare av groteska ackord … bort med händerna från vad som är hans (d.v.s. Lullys operor) och avhåll dig hädanefter ifrån att pina öronen hos hederliga män!” Det är självaste Jean-Jacques Rousseau, som helt i upplysningstidens anda vanligtvis hyste en reformvänlig syn på operakonsten. Men denna gång och efter premiären på Jean-Philippe Rameaus femte opera Dardanus i Paris 1739, tog han parti för de konservativa lullisterna och levererade ovanstående salva. 

Den främsta orsaken till Rousseaus löje var just en scen där Dardanus sover sött, vaggad till sömns av en kör av drömmar alldeles bredvid ett fruktansvärt sjöodjur. Det svala mottagandet fick Rameau att genast göra stora förändringar där han helt komponerade om de tre sista akterna. För att nå större dramatisk trovärdighet uteslöt han den utskällda drömscenen, vilket 1744 resulterade i en helt ny version. Rameau fortsatte att arbeta med sin Dardanus och när den åter spelades 1760 hyllades den som ett av hans mästerverk. 

Artour Zakirov, Matilda Larsson, Antonin Pinget och Helena Sá Cavalcante Schuback. Foto: Martin Hellström

Texten har en antik-mytologisk utgångspunkt från vilken Rameaus librettist Charles-Antoine Leclerc de La Bruère konstruerade en intrig av kärlek, svartsjuka och hjältemod. Dardanus är son till Jupiter och den mytologiske anfadern till Trojas kungaätt. Dardanus älskar med besvarad kärlek Iphise, dotter till den frygiske kungen Teucer med vilken Dardanus är i krig och som lovat bort henne till sin överbefälhavare Antenor. Handlingen innehåller för övrigt också en förromantisk fängelsescen, en trollkarl som tillhandahåller en förvandlingsmantel, och som sagts ett sjöodjur som sprider skräck och förödelse. Med Venus hjälp förgör Dardanus odjuret, övervinner fiender, visar prov tapperhet och moralisk resning, vilket jämnar vägen för en lycklig förening med Iphise. 

Den som till äventyrs likt Rousseau inte vill utsättas för ologiska irritationer kan känna sig lugn. På Confidencen använder man sig av en version från 1763, som är baserad på den andra genomgripande revisionen från 1744. Den franske regissören och barockexperten Gilbert Blin har som så många utländska regissörer hänförts och inspirerats av den säregna magi som omger våra stockholmska slottsteatrar. Det kan ofta bli en välgjord men konventionell stilteater. Den franska barockoperans smak för handlingsbrytande balett- och körpartier kan kännas främmande och irriterande – så inte här. Gilbert Blins uppsättning är ett under av glädje och vitalitet. Det dramatiska skeendet avlöses med fart och fläkt av endast tre dansare som i en koreografi av Karin Modigh stilmässigt och nyskapande friktionsfritt inlemmas i det dramatiska flödet. En utmärkt kör på endast fyra stämmor får en att inte sakna mer storslagna klangproportioner.

Yannis François och Martin Vanberg. Foto: Martin Hellström

Och sångarna – flera okända för en Stockholmspublik – visar sig i samtliga fall motsvara både Rameaus och 2023-års publika förväntningar. Ida Ränzlöv blir ändå kvällens stjärna. Med en sådan vokal och dramatisk intensitet skulle hennes storslagna Iphise helt ha kunnat dominera föreställningen om vi inte haft ett så utmärkt starkt sångarlag. Nu får hon jämbördig konkurrens av ett mästerligt sångarlag, där Martin Vanberg verkar ha tillägnat sig det speciella franska tenoridealet ”haute-contre”. Dardanus stora monolog ”Lieux funestes”, operans största hit, så nyanserat och lyriskt framfört är ett exempel på detta.

Mikael Horned som Antenor, Dardanus olycklige rival, har en av de praktfullaste stämmorna bland yngre barytoner som vi vill höra mycket mera av. Helena Sá Cavalcante Schuback som kärleksgudinnan Venus står för det övergripande spelet med virtuosa koloraturkaskader och hennes medhjälpare Amour, Marie Théoleyre, är påpasslig och kvick. Basbarytonen Yannis François förlorar inte i auktoritet som Teucer, trots att hans praktfullt stilriktiga tragedikostym av Anna Kjellsdotter får mig att tänka på prinsesstårta.

Men det som ändå får en helt däckad är dirigenten, violinistledaren Peter Spissky och Confidencen Opera & Music Festival Orchestra, som med sitt superintensiva spel med en glädjefull frenesi, tempo och tydlighet gör denna kväll till något alldeles extraordinärt. 

Fransk barockopera tillhör inte mina favoritområden, måste jag i sanningens namn tillstå. Aldrig hade jag trott att Confidencens Dardanus kunde få mig att omedelbart igen vilja utsätta mig för detta rus, denna knockout av Rameaus aldrig sinande flöde av rytmiska överraskningar, genialt kryddiga harmonier och sprittande uppkäftiga dubbelpunkteringar. Alla borde få möjlighet att utsättas för denna förödande Rameauchock. Risken finns att även den mest motståndskraftiga blir gravt beroende. 

Erik Graune

Rameau: Dardanus

Skandinavienpremiär 27 juli 2023.

Musikalisk ledare: Peter Spissky

Regi: Gilbert Blin

Koreografi: Karin Modigh

Kostym: Anna Kjellsdotter

Mask: Elin Gradin, Catharina Lundin

Solister: Martin Vanberg, Ida Ränzlöv, Yannis François, Mikael Horned, Helena Sá Cavalcante Schuback, Marie Théoleyre, Ingrid Berg, Patrik Kesselmark, Arash Azarbad, Mathilda Sidén Silfver.

Dansare: Matilda Larsson, Antonin Pinget, Artour Zakirov.

Dardanus spelas t.o.m. 20 augusti. 

www.confidencen.se

Fler Recensioner från OPERA

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

18 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Titus på Det Kongelige Teater
Scenen är neutral och renskalad, dramat är koncentrerat på den mycket ömtåliga psykologin inom det gamla kompisgänget. Mijnssen har valt att stryka det mesta av recitativen, som ju inte Mozart hann skriva själv, vilket bara är ett plus. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Kronbruden på Verkstan, Malmö Opera
August Strindberg och Siri von Essen lämnade sitt första barn till en änglamakerska. Långt senare skapade Strindberg ett skulddrama, där gärningen dock hålls på armslängds avstånd från honom själv och placeras i bondemiljö. Nu har Malmö Opera förvandlat Kronbruden från operadrama till kammarspel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Gustaf Wasa på Stockholms konserthus
Redan vid sin urpremiär 1786 i kung Gustavs fyra år gamla operahus blev verket den gustavianska erans största succé och kommer under hundra år framåt att ses som Sveriges nationalopera. I år gavs Gustaf Wasa konsertant.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Tosca på Teatro de la Maestranza, Sevilla   
Uppsättningen är en tolkning av operan sedd genom den italienske filmaren och författaren Pier Paolo Pasolinis liv och död. Den blir till en reflektion över politikers och maktutövares självpåtagna rätt att bestämma över medborgarnas liv och död.

Läs mer

Recensioner

14 september 2023

Macbeth på Läckö slottsopera
Vad kunde vara en bättre inramning för Giuseppe Verdis tragiska Macbeth än borggården på Läckö? Sören Tranberg har sett årets sommaropera på slottet - två gånger.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Dido och Aeneas på Opera på Österbybruk
Henry Purcells miniopera Dido och Aeneas är möjligen den mest spelade av hans musikdramatiska verk i modern tid. Österbybruks uppsättning kan betraktas som en prolog till Drottningholmsteaterns The Fairy Queen senare i sommar.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 september 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Münchens operafestspel 2023 
Festspelen i München bjöd i år på Lohengrin, Semele och Aida. Erik Graune var på plats för att rapportera till OPERAs läsare.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

16 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Andefabriken på Vadstena-Akademien
Att Andefabriken får sin urpremiär i just Vadstena är en händelse som ser ut som en tanke. Eftersom temat i historien handlar om andevärldar och kapitalism, är steget inte alltför långt till ortens katolska historia.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

14 augusti 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

The Fairy Queen på Drottningholms Slottsteater
Den nytillträdde musikchefen Francesco Corti har valt The Fairy Queen som sitt första stora uppdrag på teatern. Det är bara att önska och hoppas att man på Drottningholmsteatern får behålla honom mycket länge. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Lucia di Lammermoor på Teatro alla Scala, Milano
En förutsättning för att dirigera Lucia di Lammermoor på La Scala var för Chailly att få Lisette Oropesa i titelrollen och Juan Diego Flórez som Edgardo. När man hör Oropesa förstår man Chaillys krav: endast det bästa är gott nog på La Scala. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Ernani på Teatro La Fenice, Venedig
Många menar att Ernani är den första riktiga Verdioperan, en opera som förenar både de dramaturgiska och musikaliska stilmedel som kännetecknar och utgör kärnan i Verdis operaskapande. Operan hade sin urpremiär på just La Fenice i Venedig 1844.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Silent Zone på Malmö Opera 
I tre rum och kök utspelar sig kammaroperan Silent Zone med musik och libretto av danska Louise Alenius. Det är ett verk som uttrycker erfarenheter och känslor kring ett svårt ämne som ofta skapar tystnad: sexuella övergrepp inom familjen, incest. 

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Det var en gång på Grand Hôtel på Göteborgsoperan
När ljudfilmen slog igenom med Jazzsångaren 1927 innebar det en explosion av musik- och operettfilmer. Och det är också själva ramhandlingen för Göteborgsoperans uppsättning av Paul Abrahams lustspelsoperett Det var en gång på Grand Hôtel.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Riddar Blåskäggs borg och Judith på Folkoperan
Bartóks förment freudianska opera får en mer feministisk prägel, som gömmer något om våld i nära relationer bakom var och en av borgens sju dörrar. Det specialbeställda verket Judith är ett slags pendangverk till Béla Bartóks enda opera.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

En midsommarnattsdröm på Kungliga Operan
Scenografnestorn Thessman, Theorell, regi, och kostymdesignern Åberg har valt att göra en vuxnare Midsommarnattsdröm utan Britten-barn på scenen. Ingen akrobatisk mini-Puck eller gosskörsälvor som i originalet. Fritt spelrum alltså för mer uppenbar erotik.

Läs mer

Recensioner

Detta är en låst artikel, men som inloggad prenumerant kan du läsa den!

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

25 juni 2023

Logga in eller prenumerera för att läsa hela artikeln.

Glömskans arkiv på Malmö Konsthall  
I Malmö Konsthall visas detta ambitiöst sceniskt körverk med operasolister, med undertiteln Ett år av antirasistiskt minne i Malmö. Verket ingår i en utställningsserie med ursprung i ett medborgarinitiativ och har Malmö stad som medarrangör.

Läs mer