In Memoriam

Graham Clark 1941–2023

Graham Clarke.

Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Han var född i Littleborough i Lancashire, där han redan som ung sjöng i kyrkokören. Clark sjöng också i kören vid Wexford Opera Festival hösten 1973 och gjorde även mindre roller i Prokofjevs Spelarna och Glinkas Livet för tsaren. Graham Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Graham Clark sjöng Edgardo vid ett konsertant framförande av Lucia di Lammermoor i Stockholms Konserthus 1979 mot Sutherlands Lucia och med Bonynge på dirigentpulten. Det här framförandet direktsändes i Sveriges Radio och där alla tidsramar sprängdes av en publik som aldrig ville sluta applådera.

Innan dess hade Graham Clark fått kontakt med Scottish Opera i Glasgow. Där sjöng han Pedrillo i Enleveringen ur seraljen, Jaquino i Fidelio, David i Mästersångarna i Nürnberg och Brighella i Ariadne på Naxos.

På English National Opera i London debuterade han 1979 vid den brittiska premiären av Alberto Ginasteras Bomarzo. På ENO var Clark anställd fram till 1985. Här framträdde han som Rinuccio i Gianni Schicchi, titelrollen i Hoffmanns äventyr, Hermann i Spader dam, Mefistofeles i Busonis Doktor Faust och som Matěj Brouček i JanáčekHerr Broučeks äventyr. På Welsh National Opera gestaltade Clark Loge i Rhenguldet och Skuratov i JanáčekFrån de dödas hus. Titelrollen i Rossinis Le comte Ory sjöng Clark på Opera North i Leeds.

Graham Clark stora internationella genombrott kom när han gjorde David i Mästersångarna i Nürnberg vid Bayreuthfestspelen 1981, vilket tre år senare följdes upp med Styrmannen i Den flygande holländaren. Själv såg jag honom både som Loge i Rhenguldet och Mime i Siegfried i Harry Kupfers Ring-uppsättning, som dirigerades av Daniel Barenboim (utgiven på cd, Teldec). Samma bedrift upprepade Clark i Jürgen Flimms version 2002. Graham Clark framträdde i Bayreuth under hela 16 säsonger i totalt 122 föreställningar.

Debuten på Metropolitan Opera i New York skedde 1985 som Števa i Jenůfa. Bland andra roller på Met kan nämnas Herodes i Salome, Kaptenen i Wozzeck, kapten Vere i Brittens Billy Budd och Albert Gregor i Fallet Makropulos. Han medverkade också vid världspremiären på John Coriglianos The Ghost of Versailles 1991, likaså vid uruppförandet av Luciano Berios Un re in ascolto. Clark medverkade på Met under 15 säsonger i 112 föreställningar.

På Covent Garden sjöng Clark Mime 1995, följd av kapten Vere och ett antal mindre karaktärsroller ända fram till 2018. På Oper Frankfurt gestaltade han Narren i Aribert Reimanns Lear, även vivören Hauk-Šendorf i Fallet Makropulos och Monsieur Taupe i Capriccio. Clark sista sceniska framträdande blev i en produktion på La Monnaie i Bryssel 2019 när Pascal Dusapins Macbeth Underworld fick sin urpremiär.

Graham Clark sjöng också Kaptenen på Kungliga Operan i Götz Friedrichs Wozzeck-uppsättning vid en repris säsongen 2010/11. Han var en omtyckt sångare och inte minst en mycket fin kollega, vilket många har berättat om. Själv anser jag att hans Loge och Mime tillhör det bästa man sett och han var i full paritet med sin föregångare i Bayreuth Heinz Zednik, som gjorde rollerna i Patrice Chéreaus Hundraårsring 1976. Båda gjorde mycket utmejslade psykologiska karaktärsporträtt men var och en på sitt individuella sätt.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

23 juli 2023

Danica Mastilović 1933–2023
Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon kom att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år.

Läs mer