In Memoriam

Graham Clark 1941–2023

Graham Clarke.

Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Han var född i Littleborough i Lancashire, där han redan som ung sjöng i kyrkokören. Clark sjöng också i kören vid Wexford Opera Festival hösten 1973 och gjorde även mindre roller i Prokofjevs Spelarna och Glinkas Livet för tsaren. Graham Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Graham Clark sjöng Edgardo vid ett konsertant framförande av Lucia di Lammermoor i Stockholms Konserthus 1979 mot Sutherlands Lucia och med Bonynge på dirigentpulten. Det här framförandet direktsändes i Sveriges Radio och där alla tidsramar sprängdes av en publik som aldrig ville sluta applådera.

Innan dess hade Graham Clark fått kontakt med Scottish Opera i Glasgow. Där sjöng han Pedrillo i Enleveringen ur seraljen, Jaquino i Fidelio, David i Mästersångarna i Nürnberg och Brighella i Ariadne på Naxos.

På English National Opera i London debuterade han 1979 vid den brittiska premiären av Alberto Ginasteras Bomarzo. På ENO var Clark anställd fram till 1985. Här framträdde han som Rinuccio i Gianni Schicchi, titelrollen i Hoffmanns äventyr, Hermann i Spader dam, Mefistofeles i Busonis Doktor Faust och som Matěj Brouček i JanáčekHerr Broučeks äventyr. På Welsh National Opera gestaltade Clark Loge i Rhenguldet och Skuratov i JanáčekFrån de dödas hus. Titelrollen i Rossinis Le comte Ory sjöng Clark på Opera North i Leeds.

Graham Clark stora internationella genombrott kom när han gjorde David i Mästersångarna i Nürnberg vid Bayreuthfestspelen 1981, vilket tre år senare följdes upp med Styrmannen i Den flygande holländaren. Själv såg jag honom både som Loge i Rhenguldet och Mime i Siegfried i Harry Kupfers Ring-uppsättning, som dirigerades av Daniel Barenboim (utgiven på cd, Teldec). Samma bedrift upprepade Clark i Jürgen Flimms version 2002. Graham Clark framträdde i Bayreuth under hela 16 säsonger i totalt 122 föreställningar.

Debuten på Metropolitan Opera i New York skedde 1985 som Števa i Jenůfa. Bland andra roller på Met kan nämnas Herodes i Salome, Kaptenen i Wozzeck, kapten Vere i Brittens Billy Budd och Albert Gregor i Fallet Makropulos. Han medverkade också vid världspremiären på John Coriglianos The Ghost of Versailles 1991, likaså vid uruppförandet av Luciano Berios Un re in ascolto. Clark medverkade på Met under 15 säsonger i 112 föreställningar.

På Covent Garden sjöng Clark Mime 1995, följd av kapten Vere och ett antal mindre karaktärsroller ända fram till 2018. På Oper Frankfurt gestaltade han Narren i Aribert Reimanns Lear, även vivören Hauk-Šendorf i Fallet Makropulos och Monsieur Taupe i Capriccio. Clark sista sceniska framträdande blev i en produktion på La Monnaie i Bryssel 2019 när Pascal Dusapins Macbeth Underworld fick sin urpremiär.

Graham Clark sjöng också Kaptenen på Kungliga Operan i Götz Friedrichs Wozzeck-uppsättning vid en repris säsongen 2010/11. Han var en omtyckt sångare och inte minst en mycket fin kollega, vilket många har berättat om. Själv anser jag att hans Loge och Mime tillhör det bästa man sett och han var i full paritet med sin föregångare i Bayreuth Heinz Zednik, som gjorde rollerna i Patrice Chéreaus Hundraårsring 1976. Båda gjorde mycket utmejslade psykologiska karaktärsporträtt men var och en på sitt individuella sätt.

Sören Tranberg

Fler In Memoriam från OPERA