In Memoriam

Danica Mastilović 1933–2023

Danica Mastilović som Elektra på Oper Frankfurt.

Sopranen Danica Mastilović har avlidit 89 år gammal efter en längre tids sjukdom. Hon bodde i Dreieich strax söder om Frankfurt am Main. Född 1933 i östra Serbien, dåvarande kungariket Jugoslavien, blev hon senare tysk medborgare. År 1983 utnämndes hon till Kammersängerin.

På 1950-talet studerade hon sång vid Belgrads musikkonservatorium. Redan under sina studier framträdde hon på olika operettscener i huvudstaden. I slutet av 1950-talet inbjöds hon att sjunga upp för Georg Solti, som då var musikchef på operan i Frankfurt. Det ledde till att hon fick debutera där som Tosca redan 1959. Hon kom sedan att tillhöra Frankfurts fasta ensemble under hela 40 år. Från att ha sjungit många mindre roller åtog hon sig vartefter större och mer dramatiska partier. Hennes första stora framgång där var som Turandot 1964. 

Under Soltis efterträdare på Frankfurtoperan, Christoph von Dohnányi, övergick Mastilović i slutet av 1960-talet till att sjunga alltfler högdramatiska roller; 1971 sjöng hon sin första Elektra av Richard Strauss. Den dåvarande balettchefen vid operan John Neumeier hade skapat en skräddarsydd koreografi åt henne. På samma scen gjorde hon Kundry i Parsifal och Isolde i Tristan och Isolde 1978. Det var när Michael Gielen hade blivit chef för operahuset.  

Året därpå lät Gielen henne under sin musikaliska ledning göra Kostelnička i Jenůfa. På hemmascenen gjorde hon från och med 1980-talet också en rad karaktärsroller, t.ex. Larina i Eugen Onegin, Berta i Barberaren i Sevilla och Czipra i operetten Zigenarbaronen. Där gjorde hon på 1990-talet också farmor Buryja i Jenůfa. Hennes sista roll som ensemblemedlem på Frankfurtoperan blev som amman Filipjevna i Eugen Onegin 1999. 

Parallellt med sin anställning i Frankfurt firade Danica Mastilović betydande framgångar i en rad dramatiska partier på de främsta internationella scenerna. Förutom på olika tyska scener sjöng hon redan tidigt Abigaille i Nabucco mot Tito Gobbi på Lyric Opera of Chicago och Tosca på Wiener Staatsoper. I Wien medverkade hon fram till 1980 bland annat som Leonora i Trubaduren, Senta i Den flygande holländaren, Kundry i Parsifal och Ortrud i Lohengrin – hennes Turandot och Elektra inte att förglömma. 

Under flera somrar på 1960-talet sjöng hon Gerhildes parti i Valkyrian i Bayreuth. På La Scala i Milano kunde man höra henne både som Elektra och Turandot. På Teatro Colón i Buenos Aires debuterade hon 1970 som Färgarfrun i Die Frau ohne Schatten. Denna roll gjorde hon också tio år senare på Garnieroperan i Paris. På Zürichoperan gjorde hon Ortrud i Lohengrin och på Metropolitan Opera i New York kunde man i slutet av 1970-talet under flera säsonger uppleva hennes Elektra. Hon avrundade sin karriär som Klytaimnestra i Elektra och Grevinnan i Spader dam på några mindre scener.  

Turandot gestaltade hon på hela 28 operahus runtom i världen och Elektra sjöng hon över 200 gånger. På Kungliga Operan i Stockholm kunde man 1972-73 höra hennes Elektra i tre föreställningar med Berislav Klobučar på dirigentpulten.

Själv har jag hört henne i flera roller på operan i Frankfurt, inte minst som Elektra, hennes favoritroll. Hon hade en magisk utstrålning och var suverän att se på scenen. Som ett sårat kattdjur rörde hon sig bland tjänarinnorna. 

Som framgår av hennes breda repertoar ägde Danica Mastilović en exceptionellt omfångsrik röst som friktionsfritt kunde hantera både höjd, mellanläge och djup. Hennes voluminösa stämma blommade ut kraftfullt dramatiskt men kunde också låta varm i de lyriska partierna. Som Agamemnons dotter var hon utan tvivel Birgit Nilssons jämlike – faktiskt också till utseende och scenapparition.    

Hans L Beeck

Fler In Memoriam från OPERA

In Memoriam

17 februari 2024

Seiji Ozawa 1935–2024
Den japanske dirigenten Seiji Ozawa avled i Tokyo den 6 februari 88 år gammal. Ozawa var bland annat chefsdirigent för San Francisco Symphony Orchestra (1970–76), Toronto Symphony Orchestra och inte minst Boston Symphony Orchestra som han var chef för mellan 1973 och 2010.

Läs mer

In Memoriam

5 februari 2024

Tonny Landy 1937–2024
Den danske tenoren Tonny Landy har avlidit efter en längre tids sjukdom, 86 år gammal. Trots att han mestadels var knuten till Det Kongelige i Köpenhamn var han en stor publikfavorit både i Göteborg och i Stockholm.

Läs mer

In Memoriam

20 januari 2024

Ewa Podleś 1952–2024
Med ett omfång på tre oktaver där hon kunde prestera såväl häpnadsväckande koloraturer som ett maffigt mörker i rösten gjorde hon sig särskilt väl inom barock och Rossini.

Läs mer

In Memoriam

29 december 2023

Torkel Blomkvist 1950–2023
Ljussättaren Torkel Blomkvist har avlidit 73 år gammal. Att beskriva hans gigantiska gärning är nästan en omöjlig uppgift då han var verksam under decennier inom svensk scenkonst.

Läs mer

In Memoriam

25 november 2023

Margareta Ridderstedt 1951–2023
Sopranen Margareta Ridderstedt, född Edström, har avlidit i en ålder av 72 år. Hon var bland annat utbildad på Operastudio 67 och var en av stöttepelarna under Folkoperans tid på Roslagsgatan samt den första tiden på Hornsgatan under 1980-talet.

Läs mer

In Memoriam

14 november 2023

Ryland Davies 1943–2023
Den walesiske tenoren Ryland Davies har avlidit 80 år gammal. Han tillhörde under många år den yppersta eliten bland Mozarttenor med roller som Belmonte i Enleveringen ur seraljen, Ferrando i Così fan tutte, Don Ottavio i Don Giovanni och Tamino i Trollflöjten.

Läs mer

In Memoriam

12 november 2023

Adele Änggård 1933–2023
Den brittisk-svenska scenografen och kostymdesignern Adele Änggård har avlidit 90 år gammal. Hon var född Nutfield i Surrey. Hennes far var lord Hankey, som var ambassadör i Sverige 1960–65.

Läs mer

In Memoriam

29 oktober 2023

Lars Sjöberg 1942–2023
Musikjournalisten och översättaren Lars Sjöberg har gått bort i en ålder av 81 år. Han arbetade på SR P2 i många år och gjorde sig känd för en bredare publik med sina både humoristiska och pedagogiska radioserier.

Läs mer

In Memoriam

7 oktober 2023

Reiner Goldberg 1939–2023
Den tyske Wagnertenoren Reiner Goldberg har avlidit i sitt hem i Berlin tio dagar före sin 84-årsdag. Han utbildade sig vid Musikkonservatorium Carl Maria von Weber i Dresden och därefter debuterade han 1967 vid Sächsische Landesbühne Radebaul. År 1973 debuterade han på Semperoperan i Dresden och från 1981 ingick han i ensemblen vid Staatsoper Unter den Linden i dåvarande Östberlin.

Läs mer

In Memoriam

20 september 2023

Stephen Gould 1962–2023
Den amerikanske Wagnertenoren Stephen Gould har avlidit i sviterna av en obotlig levercancer, 61 år gammal. Han var en framstående sångare, aktör och inte minst pedagog. Han debuterade vid Bayreuthfestspelen 2004 och här kom han framträda i nästan hundra föreställningar tills i fjol.

Läs mer

In Memoriam

28 augusti 2023

Robert Hale 1933–2023
Den amerikanske basbarytonen Robert Hale har avlidit i dagarna kring sin 90-årsdag. Han föddes i Texas men växte upp i Louisiana. Därefter flyttade familjen till Oklahoma City, där Robert Hale gick på high school och college.

Läs mer

In Memoriam

18 augusti 2023

Renata Scotto 1934–2023
En av de absolut världsledande sopranerna under 1960–80-talen, Renata Scotto, har avlidit i en ålder av 89 år. Hon var född i en liten fiskeby utanför Savona i Ligurien dit hon återvände före sin bortgång. Hon kunde närmast betraktas som ett sångligt underbarn då hon kom till Musikkonservatoriet i Milano som sextonåring.

Läs mer

In Memoriam

17 augusti 2023

Arnold Östman 1939–2023
Dirigenten Arnold Östman har efter längre tids sjukdom avlidit 83 år gammal. Han var praktiskt taget autodidakt och gjorde en mycket framgångsrik karriär i svenskt och internationellt operaliv.

Läs mer

In Memoriam

15 augusti 2023

Rachel Yakar 1936–2023
Den franska sopranen Rachel Yakar har efter en lång tids sjukdom avlidit 87 år gammal.  Hon var född i Lyon av judisk grekisk-turkiska föräldrar. Först utbildade hon sig till kostymdesigner, men sedan tog sången över. Hon studerade vid Pariskonservatoriet.

Läs mer

In Memoriam

14 augusti 2023

Berit Lindholm 1934–2023
Hovsångerskan och den högdramatiska sopranen Berit Lindholm har avlidit i en ålder av 88 år. Hon var född som Berit Jonsson i Fredhäll, Stockholm, och utbildade sig först till folkskollärare innan hon sökte och kom in på Operaskolan i Stockholm där hon gick 1961–63.

Läs mer

In Memoriam

2 augusti 2023

Graham Clark 1941–2023
Den brittiske karaktärstenoren Graham Clark har avlidit 81 år gammal i sviterna av en cancersjukdom som han diagnosticerades med för 20 år sedan. Clarks stora genombrott kom i samband en välgörenhetsgala på Covent Garden 1975, som dirigerades av Richard Bonynge och där Joan Sutherland var den stora stjärnan.

Läs mer